The possible protective role of gum arabic against the effects of diclofenac sodium exposure on the heart tissue in rats
Ratlarda diklofenak sodyum maruziyetinin kalp dokusu üzerindeki etkilerine karşı gum arabıc'in muhtemel koruyucu rolü
  1. Tez No: 825100
  2. Yazar: ABUZAR MUBARAK OMER OSMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ÖNGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Gum Arabic, Diklofenak, NSAID, Kalp dokusu, Stereoloji, Gum Arabic, Diclofenac, NSAID, Heart tissue, Stereology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Diklofenak sodyum (DS), en yaygın olarak reçete edilen non-steroid bir anti-inflamatuvar ilaçtır. DS, antipiretik, analjezik, antiinflamatuvar ve antikoagülan olarak işlev görmektedir ve ciddi kardiyovasküler olaylara neden olmaktadır. Gum Arabic (GA), Akasya Senegal ağacının bir sızıntısıdır. GA çeşitli dejeneratif hastalıklar için olumlu tedavi özelliklerine sahiptir . Bu çalışmanın amacı, sıçan modelinde diklofenak sodyum maruziyeti sonucu oluşan kalp dokusu hasarının iyileşmesinde GA' nın etkisini stereolojik teknikler kullanarak araştırmaktır. 40 adet Wistar albino erkek sıçan dört gruba ayrıldı: Kontrol grubu (n=10); herhangi bir uygulama yapılmadı. DS grubu (n=10); 15 gün boyunca oral gavaj yoluyla 3.6 mg/kg/gün dozunda DS uygulandı. GA grubu (n=10);15 gün boyunca oral gavaj yoluyla 7.5 g/kg/gün GA uygulandı. GA+DS grubu (n=10); 15 gün boyunca oral gavaj yoluyla sırasıyla 3,6 mg/kg/gün ve 7.5 g/kg/gün dozunda DS ve GA uygulandı. Bu çalışmada GA'nın DS'nin dejeneratif etkisine karşı olası iyileştirici etkileri histolojik ve stereolojik yöntemlerle incelenmiştir. Tüm gruplar arasında her bir hayvanın sol ventriküllerindeki kardiyomiyosit sayısındaki farklılığı araştırmak için fiziksel disektör yöntemleri uygulandı. Çalışma, oral gavaj yoluyla uygulanan DS'nin sol ventrikül yapısı ve işlevi üzerinde herhangi bir zararlı etkisinin olmadığını buldu. Biyokimyasal araştırmalar gruplar arasında antioksidan düzeylerinde herhangi bir değişiklik olmadığını gösterdi. Kardiyomiyosit sayımı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak niteliksel analizimiz DS' nin kalp dokusu hücreleri üzerinde toksik etkisini gösterdi. Gruplar arasında gözlenen bazı küçük değişikliklerin muhtemelen DS'nin toksik etkilerinden kaynaklandığı ancak bunların istatistiksel düzeylere ulaşmadığı sonucuna varılabilir. Yine GA'nın faydalı etkisine bakıldığında gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varabiliriz.
Özet (Çeviri)
Diclofenac sodium (DS) is a non-steroidal anti-inflammatory drug most widely prescribed. DS acts as an antipyretic, analgesic, anti-inflammatory, and anti-coagulant. It causes serious cardiovascular events. Gum Arabic (GA) is an exudate of the Acacia Senegal tree. GA has positive treatments for several degenerative diseases. The aim of this study is to investigate the effect of GA on the healing of heart tissue damage caused by DS exposure in rat model using stereological techniques. 40 Wistar albino male rats were divided into four groups as follows: The Control group (n=10) was assigned as a control group. However, this group received no treatment. DS group (n=10); was treated by DS with a dose of 3.6 mg/kg/day orally for 15 days. GA group (n=10); was treated by GA only with a dose of 7.5 g/kg/day orally by oral gavage for 15 days. GA+DS group (n=10); was treated by DS and GA with a dose of 3.6 mg/kg/day, 7.5 g/kg/day respectively, orally for 15 days. In this study, possible healing effects of GA against the degenerative effect of DS were examined by histological and stereological methods. The physical dissector methods were performed to investigate the difference in counts of the cardiomyocytes of the left ventricles of each animal among all groups. The study found that DS has no harmful effects on the left ventricles' structure and function when administered by oral gavage. Biochemical investigations showed no change in antioxidant levels between the groups. There is no significant difference between groups in terms of cardiomyocyte counting. However, our qualitative analysis showed a toxic effect of DS on the heart tissue cells. It can be concluded that despite some minor changes that were observed between the groups, they have not reached statistical levels, and they likely tend to be due to the toxic effects of DS. Regarding the beneficial effect of GA, we can conclude that there are no significant differences between the groups.