Finansal serbestleşme sürecinde finansal teknoloji ve dijital bankacılığın döviz kuru üzerine etkileri: Türkiye örneği
The effects of financial technology and digital banking on the exchange rate in the financial liability process: The case of Turkey
- Tez No: 825134
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKAN TAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Teknoloji (Fintech), Dijital Bankacılık, Döviz Kuru, Zaman Serisi Analizi, Financial Technology (Fintech), Digital Banking, Exchange Rate, Time Series Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Finansal serbestleşme süreci sonrasında finansal teknolojinin hayatın her alanına hızla yayıldığı görülmektedir. Finansal teknolojide en önemli payı dijital bankacılık oluşturmaktadır. Dijital bankacılık ile günümüzde şubeye gitmeden birçok işlem yapılabilmektedir. Çalışma saatleri dışında ve hafta sonu günleri dâhil olmak üzere günlük hayatımızda yapmamız gereken birçok finansal işlem çok kısa sürede tamamlanabilmektedir. Bu durum finansal yeniliğin getirisi olarak görülebilir. Fakat finansal teknoloji gibi finansal yenilikler, beraberinde ülkenin ekonomik sistemleri ve finansal piyasalarını sistemik riske karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı; dijital bankacılık üzerinden gerçekleştirilen döviz işlemleri ile döviz kuru arasındaki ilişkiyi Türkiye ekonomisi için 2011:Q1-2022:Q4 dönemine ait veriler yardımıyla Johansen Eşbütünleşme testi, Vektör Hata Düzeltme modeli ve Etki-Tepki Fonksiyonları kullanılarak incelemektir. Elde edilen bulgular dijital bankacılık üzerinden gerçekleştirilen döviz alış işlemleri ile döviz kuru arasında pozitif, döviz satış işlemleri ve döviz kuru arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
After the financial liberalization process, it is seen that financial technology has spread rapidly in all areas of life. Digital banking constitutes the most important share in financial technology. With digital banking, many transactions can be made today without going to a branch. Many financial transactions that we need to do in our daily life, including outside working hours and on weekends, can be completed in a very short time. This situation can be seen as the return of financial innovation. However, financial innovations such as financial technology make the country's economic systems and financial markets more sensitive to systemic risk. The aim of this study; The aim of this study is to examine the relationship between foreign exchange transactions carried out through digital banking and the exchange rate for the Turkish economy by using the Johansen Cointegration test, Vector Error Correction model and Impulse-Response Functions with the help of data for the period 2011:Q1-2022:Q4. The findings show that there is a positive relationship between foreign exchange buying transactions performed through digital banking and the exchange rate, and a negative relationship between foreign exchange sales transactions and exchange rates.