Computer simulation studies of metals
Metallerin bilgisayar simülasyon çalışmaları
- Tez No: 82517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Moleküler-Dinamik Simülasyonu, Metaller ve Metal Alaşımları, Termal ve Mekanik Özellikler, Çok-Cisim Potansiyeli, Sıvı Metaller. iv, Molecular-Dynamics Simulation, Many-Body Potentials, Metals and Metal Alloys, Thermal and Mechanical Properties, Liquid Metals. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz METALLERİN BİLGİSAYAR SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI Başkaya, Devran Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Gülay Dereli Şubat 1999, 96 sayfa. Saf ir, Pt, Pd metallerinin ve Ir-Pt metal alaşımının sıcaklığa bağlı ter modinamik ve mekanik özellikleri moleküler dinamik simülasyon tekniği kul lanılarak çalışılmıştır. Sutton-Chen (SC) tarafından fcc yapıdaki metaller için geliştirilmiş deneysel çok-cisim potansiyeli, saf metallerin ve alaşımlarının bil gisayar simülasyonunda test edilmiştir. Simülasyonlarda, Andersen [1], Parinello ve Rahman [2], Nose [3], Hoover [4] ve Çağın'ın [5] çalışmalarından, genişletilmiş Hamilton formalizmine dayanan MD algoritmaları kullanılmıştır. SİMÜLATÖR programı, faz uzayı yolları boyunca, çeşitli fiziksel özellikler hakkında bilgi üretmektedir. Termodinamik ve mekanik özellikler, 300 K ile erime sıcaklığının üstü bir aralıkta hesaplanmıştır. Sonuçlar mümkün olduğunca deneysel değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION STUDIES OF METALS Başkaya, Devran M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay Dereli February 1999, 96 pages. The temperature dependence of thermodynamic and mechanical properties of pure Ir, Pt, Pd and Ir-Pt metal alloy are studied using molecular dynamics (MD) simulations. The empirical many- body potential developed for fee type metals by Sutton-Chen (SC) are tested in the computer simulations of pure metals and metal alloys. In the simulations, we have used the MD algorithms based on the extended Hamiltonian formalism from the works of Andersen [1], Parinello and Rahman [2], Nose [3], Hoover [4] and Çağın [5]. The SIMULATOR program generates information about various physical properties along with the phase space trajectories. The thermodynamic and mechanical properties are calculated in the temperature range between 300 K and above the melting temperature. Results are compared with the experimental values whenever possible.