Domates bakteriyel yaprak lekesi hastalığının (Xanthomonas axonopodis Pv. Vesicatoria) antagonist bakteri strainleri ile biyolojik mücadelesi
Biological control of bacterial leaf spot of tomato (Xanthomonas axonopodis Pv. Vesicatoria) with antagonist bacteria strains
  1. Tez No: 825260
  2. Yazar: ERKAN ALMAST
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN YEŞİLDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Xanthomonas axanapodis pv. vesicatoria, biyolojik kontrol, antagonist, Tomato, Xanthomonas axanopodis pv. vesicatoria, biological control, antagonist
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında 69 bakteri straininin domates bakteriyel yaprak lekesi hastalığına neden olan Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria'ya karşı biyokontrol etkisi araştırılmıştır. In vitro ortamda antagonistik etkisi test edilen bakterilerden 12 strainin değişen oranlarda (28,6-0,56 mm) patojen gelişimini engellediği belirlenmiştir. Tütünde hipersensitif reaksiyon testi ile antibakteriyel etki gösteren strainlerin patojenik karakterde olmadıkları tespit edilmiş, azot fikzasyon, fosfor ve potasyum çözme özellikleri belirlenmiştir. In vitro testte başarılı bulunan 9 strain in vivo saksı denemesi için seçilmiştir. Antagonist bakteri strainleri (106 CFU/ml) domates bitkilerinin yapraklarına sprey şeklinde uygulanmıştır ve 24 saat sonra patojen (106 CFU/ml) inokulasyonu yapılmıştır. Saksı denemesi sonucunda Bacillus subtilis strain MFY7'nin hastalık gelişimini %91,7 oranında engelleyen en başarılı tür olduğu belirlenmiştir. Strainlerden Pseudomonas fluorescens strain MFY72'nin hastalık kontrolünde başarısız olduğu, 7 strainin ise %16,7-75 oranında domates bitkilerini hastalıktan koruduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the biocontrol effect of 69 bacterial strains against Xanthomonas axonopodis pv vesicatoria, which causes tomato bacterial leaf spot disease, was investigated. It was determined that 12 strains of bacteria, whose antagonistic effects were tested in vitro, inhibited pathogen growth at varying rates (28.6-0.56 mm). With the hypersensitive reaction test in tobacco, it was determined that the strains showing antibacterial effect were not pathogenic, and their nitrogen fixation, phosphorus and potassium dissolution properties were determined. Nine strains that were successful in the in vitro test were selected for the in vivo pot experiment. Antagonist bacterial strains (106 CFU/ml) were sprayed onto the leaves of tomato plants and pathogen (106 CFU/ml) was inoculated 24 hours later. As a result of the pot experiment, it was determined that Bacillus subtilis strain MFY7 was the most successful species that prevented the development of the disease by 91.7%. It was determined that Pseudomonas fluorescens strain MFY72, one of the strains, failed in disease control, and 7 strains protected tomato plants from the disease at a rate of 16.7-75%.