Yeşil binalarda akustik malzeme değerlendirmesi: Açık ofis örneği
Assessment of acoustic matetials in green building: Open office example
  1. Tez No: 825261
  2. Yazar: GÜLFİDAN KIROĞLU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil bina, açık ofis, gürültü, akustik, Green building, open office, noise, acoustic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünyamızda meydana gelen iklim değişikliğindeki artışın en önemli sebeplerinden biri eski yöntemlere dayanarak inşa edilen binalardır. İnşa edilen binaların çevreye verdiği zaraların azaltılabilmesi için sürdürülebilir enerji kullanımı, kaynaklarını verimli kullanımı, yağmur suyu ve doğal ışığın etkili ve uzun vadeli şekilde kullanımını hedeflenmiştir. Yeşil binalarda kullanılan malzemelerin geri dönüşümlü malzeme, atıkların oluşumunun azaltılması ve sürdürülebilir yaşama destek verikmesi sağlanmıştır. Yeşil binaların sertifika sistemleri mevcuttur ve çoğunlukla tercih edilen iki sistem vardır bunlar; LEED ve BREAM sertifikasyon sistemleridir. Teknoloji, nufüs artışı, kentleşme ve bunun sonucu çalışma ortamlarının da değişmesine neden olmuştur. Çalışma ortamlarının büyük çoğunluğu kapalı ofislerin haricinde dafa fazla çalışana ve ortak çalışma alanlarının olmasındanki ihtiyaçtan dolayı açık ofis şeklinde tasarlanmıştır. Açık ofisler çalışanlara daha esnek bir çalışma ortamı sunmaktadır. Açık ofisin getirdiği avantajların olamasının dışında olumsuzlukları da mevcuttur. Bu sorunların başında gürültü problemi yer almaktadır gürültüyü azaltmak için yapılacak müdahaleler ön plana çıkmıştır. Gürültü problemini yoğun olduğu açık ofislerde yapılan çalışmalar incelenmiş bunlar; duvar bölmelerine kaplanan dekoratif ses emici akustik malzemeler, tavanda kullanılan akustik süngerler ve akustik özelliğe sahip kumaşlar ve donatı elemanlarında kullanılan akustik malzemeler ile ortam gürültüsünün azaltılması hedeflenmektedir. Bu çalışma doğrultusunda seçilen bir yeşil ofis ve bu ofisin kullandığı akustik malzemelerin ve kullanıkları alaların hangileri olduğu incelenmiş özellikle akustik bölücü, akustik tavan ve donatı elemanlarının seçiminin nasıl olduğu görseller ile birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most significant causes of the increasing climate change on our planet is buildings constructed using outdated methods. To reduce the environmental damage caused by these buildings, sustainable energy usage, efficient resource utilization, effective and long-term use of rainwater and natural light have been targeted. Green buildings utilize recyclable materials, reduce waste generation, and support sustainable living. There are certification systems for green buildings, with LEED and BREAM certification systems being the most commonly preferred ones. Technology, population growth, urbanization, and changes in work environments as a result of these factors have led to a shift in office designs. In response to the need for more workspaces and shared working areas, most workplaces, besides closed offices, are designed in an open office format. Open offices offer employees a more flexible working environment, but they also come with their own set of advantages and disadvantages. One of the primary challenges in open offices is noise disturbance, and interventions to reduce noise have gained prominence. Studies conducted in open offices with high noise levels have explored various solutions to mitigate noise problems. These solutions include decorative sound-absorbing acoustic materials applied to wall partitions, acoustic panels used on ceilings, and acoustic fabrics and materials incorporated into furniture elements to reduce ambient noise. In this study, a selected green office and the specific acoustic materials and areas it utilizes have been examined. Particularly, the selection process of acoustic partitions, acoustic ceilings, and furniture elements is explored with accompanying visuals.