Yolsuzluğun farklı değişkenlerle ekonomik analiz ile değerlendirlmesi
Evaluation of corruption by economic analysis with different variables
  1. Tez No: 825278
  2. Yazar: YEŞİM ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Hükümet Harcamaları, Toplam Dış Borç Stoğu, Panel Veri Analizi, Corruption, Government Spending, Total external Debt Stock, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yolsuzluk kamu kesiminin veya özel kesimin, küreselleşen ekonomi ile birlikte tüm toplumların ortak bir sorunu haline gelmiştir. Kişilerin kendi menfaatlerini düşünerek bireysel faydalarını maksimize etmek için kendilerine verilen görev ve yetkileri kötüye kullanması yolsuzluk olarak tanımlanmaktadır. Birden çok tanımı olan yolsuzluk oldukça karmaşık bir olgudur. Bu çalışma yolsuzluğun belirleyicilerinin, yolsuzluk üzerinde etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda panel veri analizi yöntemlerinden, sabit ve rassal etkiler modeli kullanılarak içlerinde Türkiye'nin de yer aldığı 26 üst-orta gelirli ülke grubu analize dahil edilmiştir. 26 ülke için 2003-2017 yıllarını kapsayan veriler kullanılmıştır. Oluşturulan modelde toplam dış borç stoğu, ekonomik özgürlük, hükümet harcamaları ve gini katsayısı bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Modelin bağımlı değişkeni yolsuzluk algı endeksi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre hükümet harcamaları ve gini katsayısı ile yolsuzluk arasında negatif bir ilişki görülmüştür. Hükümet harcamaları ve gini katsayısında meydana gelen artışın yolsuzluğu arttırdığı ortaya çıkmıştır. Ekonomik özgürlük ve toplam dış borç stoğu değişkenleri, istatistiki açıdan anlamlı olup yolsuzlukla pozitif yönde bir ilişkinin varlığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Corruption has become a common problem of the public or private sector, and of all societies with the globalizing economy. It is defined as corruption when people misuse the duties and powers given to them in order to maximize their individual benefits by considering their own interests. Corruption is a complex phenomenon with multiple definitions. This study was conducted to measure the effects of corruption determinants on corruption. Accordingly, 26 upper-middle-income country groups, including Turkey, were included in the analysis by using the fixed and random effects model, one of the panel data analysis methods. Data covering the years 2003-2017 were used for 26 countries. In the model created, the total external debt stock, economic freedom, government expenditures and the gini coefficient were used as independent variables. The dependent variable of the model was determined as the corruption perception index. According to the results of the study, a negative relationship was observed between government expenditures and the gini coefficient and corruption. It has been revealed that the increase in government spending and the gini coefficient increased corruption. The variables of economic freedom and total external debt stock are statistically significant and there is a positive relationship with corruption.