Sürdürülebilir yalın tedarik zinciri yönetimi kapsamında engellerin analizi: KOBİ'lerde uygulama
Barriers in sustainable lean supply chain management: Implementation in SMEs
- Tez No: 825295
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Enerji, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yalın, Tedarik Zinciri Yönetimi, Engeller, KOBİ'ler, Sustainability, Lean, Supply Chain Management, Barriers, SMEs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Araştırmada,“KOBİ'lerde Sürdürülebilir Yalın Tedarik Zinciri (SYTZ) Yönetimi'ndeki engeller nelerdir?”ve“Sürdürülebilir Yalın Tedarik Zinciri (SYTZ) uygulamalarında karşılaşılan engeller yapısal olarak birbirini nasıl etkilemektedir?”sorunsalı çerçevesinde Sürdürülebilir Yalın Tedarik Zinciri (SYTZ) Yönetimi'nde KOBİ'lerdeki engellerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde öncelikle araştırmanın konusunu oluşturan unsurların belirlenmesi aşamasında derinlemesine bir literatür incelemesi gerçekleştirilmiştir. Literatür incelemesi neticesinde Sürdürülebilir Yalın Tedarik Zinciri (SYTZ) Yönetimi'ndeki engellerin %85'ini oluşturan 15 somut unsur elde edilmiştir. Elde edilen unsurların önem ve etki düzeyini incelemek amacıyla DEMATEL yönteminden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda Kayseri'de sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yürüten işletmeler ve 2022 yılı ISO birinci ve ikinci 500 işletmelerinin sektörel bazlı kümelenmesi gerçekleştirilerek, sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yürüten üst düzey yöneticilerinden 15 engel unsurunu ikili olarak karşılaştırmaları istenmiştir. Elde edilen bulgular, KOBİ'lerde Sürdürülebilir Yalın Tedarik Zinciri (SYTZ) Yönetimi'ndeki engellerden stratejilerin en yüksek önem düzeyinde olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte KOBİ'lerde Sürdürülebilir Yalın Tedarik Zinciri (SYTZ) Yönetimi'ndeki engel unsurları, etkileyen ve etkilenen olmak üzere iki şekilde incelenmiştir. Yasalar/Standartlar/Yönetmelik/Mevzuat'ın en önemli etkileyen unsur olduğu saptanmıştır. KOBİ'ler için etkilenen en önemli unsurun tedarik/tedarikçiler olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular neticesinde ilgili alan yazına ve uygulamacılara yönelik çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research,“What are the barriers to Sustainable Lean Supply Chain (SLSC) Management in SMEs?”and“How do the barriers encountered in Sustainable Lean Supply Chain (SLSC) implementations affect each other structurally?”within the framework of the problematic, it is aimed to examine the barriers in SMEs in Sustainable Lean Supply Chain (SLSC) Management. Within the framework of this purpose, an in-depth literature review was carried out at the stage of determining the elements constituting the subject of the research. As a result of the literature review, 15 concrete elements that constitute 85% of the barriers in Sustainable Lean Supply Chain (SLSC) Management were obtained. The DEMATEL method was used to examine the importance and impact level of the obtained elements. In this direction, the companies working on sustainability in Kayseri and sector-based clustering of ISO first and second 500 companies operating in Kayseri in 2022 was carried out and senior executives working on sustainability were asked to compare 15 barriers in pairs. The findings show that among the barriers in Sustainable Lean Supply Chain (SLSC) Management in SMEs, strategies are at the highest level. In addition, the barriers in Sustainable Lean Supply Chain (SLSC) Management in SMEs are examined in two ways as affecting and affected. It has been determined that Laws/Standards/Regulations/Legislation are the most important influencing factor. It has been determined that the most important factor affected for SMEs is supply/suppliers. As a result of the findings obtained within the scope of the research, various suggestions have been developed for the relevant literature and practitioners.