Optimization of oxygen requirement in activated sludge treatment plants
  1. Tez No: 8253
  2. Yazar: ŞENGÜL TUNCA(YAZICI)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, pis su arıtma, aktif çamur, en iyileme, Energy, wastewater treatment, activated sludge, optimization. Branch of Science: Enviromental Technology. m
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET AKTİF ÇAMUR SİSTEMLERİNDE OKSİJEN İHTİYACININ EM İYİLENMESÎ TUNCA (YAZICI), Şengül Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi Doç. Dr. Erol ULUğ Şubat, 1990, 84 sayfa. Bu çalışmada değişik biyolojik pissu arıtma sistemlerinin enerji ihtiyaçları yeniden incelenmiştir. Çalışma, havalandırma ünitesinden dolayı en fazla enerji tüketen aktif çamur sistemi üzerinde yoğunlaşmıştır. Box Complex Algorithm metodu ile, oksijen ihtiyacının değişik de bi ve giriş Böl konsantrasyonlarında, en iyilenmesi araştırılmıştır. Hidrolik kalış zamanı, mikroorganizma kütlesinin konsantrasyonu ve çıkış BOl konsan trasyonu tasarım değişkeni eri olarak seçilmiştir. Oksijen ihtiyacı ile deği şik BOl konsantrasyonlarında debi ve BOl giderim miktarı arasındaki ilişkiyi bulmak amacıyla lineer regrasyon analizi yapılmıştır. Tasarım değişkenlerinin çeşitli işletme koşullarında değişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF OXYGEN REQUIREMENTS IN ACTIVATED SLUDGE TREATMENT PLANTS TUNCA (YAZICI), Şengül Ms. in Env.Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Erol ULU? February 1990, 84 pages In this study energy needs of various biological wastewater treat ment processes were reviewed. Study was focused on activated sludge process as the most energy consuming process with its aeration unit. The optimization of oxygen requirement by using Box Complex Algo rithm method was investigated for different inflow rates and BOD concen trations. Hydraulic retention time, biomass concentration in aeration tank and effluent BOD concentration were chos,en as design variables. Linear regression analysis was used to obtain relationships between oxygen require ments and flowrates for different influent BOD concentrations and BOD re moved in aeration tank. Changes of optimized design variables for different operating conditions were investigated.