Characterization of Ankara meat packing plant wastewater and its treatment with a rotating biological contactor
- Tez No: 8254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Döner biyolojik diskler, et kombinası atıksuları, arıtma verimliliği, Rotating biological contactor, meat packing industry waste water, treatment efficiency
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET ANKARA ET KOMBİNASI ATIKSULARININ TANIMLANMASI VE DÖNER BİYOLOJİK DİSKLERLE ARITIMI YURDAKUL, Mine Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Ocak 1990, 108 Sahife Ankara Et Kombinası atı ksul arının genel özellikleri alınan numu nelerin analizleriyle belirlenmiştir. Ayrıca tesisin atıksularının döner biyolojik diskler kullanılarak farklı organik ve hidrolik yük lerde arıtılabilirliği denenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki kesimha- ne ünitesinden çıkan atıksuların verildiği kanaldan alınan numuneler de ki kirlilik yükü, atıksuların tamamının încesu Çayına boşaltıldığı noktadan alman numune! erinkınden daha fazladır. Ayrıca Et Kombinası Tesislerinin atıksularının organik yükünün fazla, katı madde ve yağ konsantrasyonunun da yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları hidrolik ve organik yüklerin her ikisininde döner biyolojik disklerin verimliliğinde etkili ve kritik parametre olduklarını gös termiştir. Ayrıca bu çalışmada döner biyolojik disklerin kullanımıyla yüzde 79'a ulaşan kimyasal oksijen ihtiyacı giderimi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF ANKARA MEAT PACKING PLANT WASTEWATER AND ITS TREATMENT WITH A ROTATING BIOLOGICAL CONTACTOR YURDAKUL, Mine M.S. in Environmental Eng. Supervisor: Asst.Prof.Dr.Mustafa Oğuz January 1990, 108 pages The general characteristics of Ankara Meat Packing Plant waste water have been determined by taking samples and analysing them. Also treatability of wastewater from the plant has been studied at different hydraulic and organic loading rates by using rotating biological contactor. Results showed that, the samples taken from the channel where wastewater of slaughtering unit are discharged have higher pollutional load then the samples taken from the point where all the wastewaters are discharged into İncesu Creek. It has been concluded that wastewaters of Ankara Meat Packing Plant has high concentrations of solids and grease, and its organic content is high. It has been recorded that, both hydraulic and organic loadings are effective and critical parameters on the performance of RBC that was used in this study. Also, COD removal up to 79 percent was obtained.