Davranım bozukluğu belirtileri gösteren 9-14 yaş grubu çocukların ebeveynlerindeki tükenmişlik sendromu sağaltımına yönelik psikoeğitim uygulaması
Psychoeducation practice for the treatment of burnout syndrome in parents of 9-14 age group children with conduct disorder symptoms
- Tez No: 825353
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranım Bozukluğu, Psikolojik Dayanıklılık, Tükenmişlik, Sosyal Destek, Psikoeğitim, Conduct Disorder, Psychological Resilience, Burnout, Social Support, Psychoeducation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada; Davranım Bozukluğu (DB) belirtileri gösteren 9-14 yaş gurubu çocukların ebeveynlerindeki tükenmişlik sendromunun sağaltımına yönelik verilen psikoeğitimin ailedeki etkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırma 18 ebeveyn ve 18 çocuktan oluşmaktadır. Annelere haftada iki gün olmak üzere 8 oturumdan oluşan çevirimiçi psikoeğitim programı uygulanmıştır. Araştırma verilerini toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Yenilenmiş Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği-Kısa Formu uygulanmıştır. Annelere ölçekler ilk oturumdan önce uygulanmış ve son oturumdan sonra MTÖ tekrar uygulanmıştır. Veri analizinde, değişkenler arası ilişkilerde Pearson ve Spearman Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Gruplar arası farklarda ise Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Psikoeğitim öncesi ve sonrası tükenmişlik puanlarının karşılaştırılmasında İlişkili Örneklem t-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda uygulanmış olan psikoeğitimin ev içi yaşantıya yansıması süreçlerinde annelerin verdiği bilgiye göre çocukların uyum düzeylerinde düzelmeler ve araştırmada yapılan nicel değerlendirmelerle ise annelerin tükenmişlik düzeylerinde olumlu yönde düzelmeler olduğu ve DB bilgi ve uygulama içerikli ebeveyn psikoeğitiminin fayda sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study: It is aimed to evaluate the effects of psychoeducation given for the treatment of burnout syndrome in the parents of 9-14-year-old children with symptoms of Conduct Disorder (CD) on the family.. The research consists of 18 parents and 18 children. An online psychoeducation program consisting of 8 sessions, two days a week, was applied to the mothers. In order to collect the research data, the Personal Information Form, the Maslach Burnout Inventory (MBI) and the Updated Conners Parental Rating Scale-Short Form were applied. The scales were applied to the mothers before the first session and MBI was applied again after the last session. In the data analysis, Pearson and Spearman Correlation Analyses were used in the relationships between variables. The Mann-Whitney U test was used for the differences between the groups. The Paired Sample t-Test was used to compare burnout scores before and after psychoeducation. At the end of the research, in the process of reflection of the applied psychoeducation on domestic life, according to the information provided by the mothers, improvements in the adaptation levels of the children and in the quantitative evaluations conducted in the research, there are positive improvements in burnout levels of mothers and It has been observed that parental psychoeducation with CD information and application content provides benefits.