مصطلح الأرض في القرآن الكريم
Kur'ân'da yeryüzü kavramı
- Tez No: 825377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arz yeryüzü, halîfe edinmek, emrine vermek âmâda etmek, ıslah, imar etmek, Earth, caliphate, subordinate, reform, reconstruction
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Allah Teâlâ, onları yeryüzünde halîfe kılarak ve yeryüzünü onların emrine âmâda ederek âdemoğullarına ihsanda bulunmuştur. Allah Teâlâ, rehberlikleri ile hidayet bulmaları, O Teâlâ'ya kulluk etmek ve yeryüzünü imar etmek huşusunda vazifelerini hakkıyla icra etmeleri için onlara resuller göndermiş ve kendilerine bu görevi tayin etmek suretiyle onları şair yaratılmışlar üzerine keremli kılmıştır. Yine Allah Teâlâ, onlar için bir hidayete erdirici, mürşit ve rehber olması için Resûlü efendimiz Muhammed'e Allah O'na salât ve selâm eylesin inzâl buyurduğu Kur'ân-ı Kerîm'i onlara bahşetmiştir. Allah Teâlâ, bu araştırmayı yapan kişiye, önemli ve de Kur'ân-ı Kerîm'de pek çok ayette zikredilen bir konuyu yazmasını müyesser kılmıştır. Bu konudaki âyetlerin sayısı, içeriklerinin farklılığı ve maksatlarının çeşitliliği üzere yaklaşık 461 dört yüz altmış bir ayete ulaşmıştır. Bu konu, Kur'ân-ı Kerîm'de Arz Yeryüzü Terimi konusudur. Araştırmacı bu tez içerisinde, Arz yeryüzü kavramını, onun lügavî ve ilmî mâniasını temellendirdiği Kur'ânî bakış açısından ele almış; Kur'ân-ı Kerîm'in bu lafzı nasıl kullandığını beyân etmiş ve Kur'ân-ı Kerîm sürelerindeki Arz yeryüzü ayetlerinin çeşitliliğinin hikmetini izah etmiştir. Bu inceleme, Arzın yeryüzünün yaratılışının başlangıcını, Allah Teâlâ'nın, orada onun için ürünler, hazineler ve hayırlar var ederek orasını insanın emrine vermesinin keyfiyetini, orasını nasıl dengeli, yayılmış ve içinde yaşanmaya elverişli kıldığını, sonra Allah Teâlâ'nın, adalet ve hak terazisini hakkıyla ikame etmesi için insanı orada halîfe kıldığını ortaya koymaktadır. Bu incelemenin ulaştığı sonuçlar içerisinde belki de en bariz olanı, işte bu Kur'ân-ı Kerîm'in konusal birliğindeki yücelik ve azamettir. Ondaki her bir âyet, bir şekilde diğeri ile bağlantılıdır. Bu da onu, yüce Kur'ân'ın denizlerinden kana kana içsinler diye araştırmacılar için zengin bir alan eylemiştir. Bu inceleme, işte bu yüce Kur'ân'ın mucizevî boyutunu beyân etmek ve keşfetmek huşusundaki kapsamlı önemi açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
Allahu ta'ala bestowed upon the sons of Adam by making them caliphs on earth and subordinating the earth to their command. Allah ta'ala has sent messengers to them so that they can find guidance with their guidance, serve Him, and perform their duties in the field of reconstructing the earth, and by assigning this duty to them, He has made them generous over other creatures. Again, Allahu ta'ala has bestowed upon them the Qur'an, which He sent down to our Messenger, our master Muhammad May Allah bless him and grant him peace so that he could be a guide for them. Allahu ta'ala has made it convenient for the person who did this research to write an important issue that is mentioned in many verses of the Qur'an. The number of verses on this subject has reached approximately 461 four hundred and sixty-one verses due to the diversity of their contents and the variety of their purposes. This is the subject of The Term of Earth in the Qur'an. In this thesis, the researcher dealt with the concept of Earth from the Qur'anic point of view, on which its lexical and scientific meaning is based; he explained how the Qur'an used this word and explained the wisdom of the diversity of the Earth verses in the Qur'anic surahs. This study examines the beginning of the creation of the Earth, the nature of Allahu ta'ala's placing crops, treasures, and goodness there for him, and how he made it balanced, spread, and suitable for living in it, and then reveals that He made man the caliph there so that Allahu ta'ala's balance of justice and right was duly established. Perhaps the most obvious among the results of this study is the sublimity and majesty in the thematic unity of the Qur'an. Each verse in it is somehow connected with the other. This has made it a rich area for researchers to drink from the seas of the great Qur'an. This study has explained the comprehensive importance in declaring and discovering the miraculous dimension of this sublime Qur'an.