Hiperlipidemik primer ve sekonder nefrotik sendromlu hastalarda angiopoietin-like protein 3 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of angiopoietin-like protein 3 levels in patients with hyperlipidemic primary secondary and nephrotic syndrome
  1. Tez No: 874459
  2. Yazar: MEHMET TOLGA BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN CEBECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Glomerulonefrit, angptl3, nefrotik sendrom, proteinüri, diyabetik böbrek hastalığı, hiperlipidemi, Glomerulonephritis, angptl3, nephrotic syndrome, proteinuria, diabetic kidney disease hyperlipidemia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: : Nefrotik sendrom kliniğiyle seyreden primer glomerülonefrit hastalarında hiperlipidemi sık görülür. Diyabetik böbrek hastalığı sekonder nefrotik sendromun en sık sebebi olup bu her iki hastalıkta da hiperlipidemi eşlik edebilmesine rağmen hiperlipideminin etiyopatogenezinde farklı mekanizmalar rol oynayadığı düşünülmektedir. Son yıllarda keşfedilen anjiyopoietin benzeri protein 3 (ANGPTL3), lipid metabolizmasında ve neovasküler aktivitede önemli bir rol oynamaktadır. Yakın zamanda yapılan araştırmalar ANGPTL3'ün sadece lipid metabolizmasını etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda podosit hasarı ve proteinüri gelişiminde rol oynayabileceğini göstermiştir. Araştırmamız primer nefrotik sendorum hastalarında, aynı anda masif proteinüri ve hiperlipidemiye neden olan ortak patojenik mekanizmada rol oynayabileceği düşünülen ANGPTL3'ün, primer nefrotik sendromlu hastalarda, sekonder nefrotik sendromlu hastalara göre serum ANGPTL3 düzeylerinde farklılık olup olmadığı belirlemeyi hedefleyen bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Nefroloji Kliniğinde Ocak 2005 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında biyopsi ile kanıtlı primer glomerüler hastalık tanısı konularak takip edilen 16 erişkin hasta ile kontrol grubu olarak nefrotik sendrom kliniği ile seyreden 15 erişkin DBH hastası çalışmamıza dahil edildi. Hastaların, serum ANGPTL-3 düzeyileri, demografik bilgileri ve laboratuvar değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 31 hastanın ortalama yaşı 50,6 ± 12,5 yıldı ve 18'i (%58,1) erkekti. Hastaların 16'sının (%51,6) biyopsiyle kanıtlı primer glomerüler hastalığa bağlı nefrotik sendrom kliniği varken, 15'inin (%48,4) DBH'a bağlı sekonder nefrotik sendrom kliniği mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen toplam 31 hastanın ortanca ANGPTL-3 değeri 100,5ng/dl (IQR 84,4-131,1) olarak ölçülmüşken; çalışmaya dahil edilen toplam 16 PNS hastasında bu değer 95,8ng/dl (IQR 74,6-121,3), toplam 15 DBH hastası arasında 113,6 (IQR 86,7-309,4) olarak ölçüldü ve bu 2 hasta grubu arasında ANGPTL-3 düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,28). Tüm hasta grubu içerisinde ANGPTL-3 düzeyi ile LDL, HDL ve trigliserid düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi (p değerleri sırasıyla p=0,24 p=0,88 p=0,42). 16 PNS ve 15 DNP hastası gruplarında ayrı ayrı bakıldığında, PNS hastaları grubu içerisinde ANGPTL-3 düzeyi ile LDL, HDL ve trigliserid düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi. DNP hastaları grubu içerisinde ANGPTL-3 düzeyi ile LDL, HDL ve trigliserid düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi Tüm hasta grubu içerisinde ANGPTL-3 düzeyi ile kreatinin, tGFH ve proteinüri düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi (p değerleri sırasıyla p=0,10 p=0,90 p=0,38). 16 PNS ve 15 DNP hastası gruplarında ayrı ayrı bakıldığında, PNS hastaları grubu içerisinde ANGPTL-3 düzeyi ile kreatinin, tGFH ve proteinüri düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi. DNP hastaları grubu içerisinde ANGPTL-3 düzeyi ile kreatinin, tGFH ve proteinüri düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi. Sonuç: Çalışmamız PNS ve DBH hastalarında ANGPTL3 düzeylerinin benzer olduğunu ve bu düzeylerin hiperlipidemi ve proteinüri ile anlamlı bir korelasyon göstermediğini göstermiştir. ANGPTL3'ün nefrotik sendromdaki rolünü daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hyperlipidemia is frequently observed in patients with primary glomerulonephritis who present with nephrotic syndrome.Diabetic kidney disease is the most common cause of secondary nephrotic syndrome, and although hyperlipidemia can accompany both diseases, different mechanisms are thought to play a role in the etiopathogenesis of hyperlipidemia. Angiopoietin-like protein 3 (ANGPTL3), discovered in recent years, plays an important role in lipid metabolism and neovascular activity. Recent research has shown that ANGPTL3 not only affects lipid metabolism but may also play a role in podocyte damage and proteinuria development. Our research is a study that aims to determine whether there is a difference in serum ANGPTL3 levels in patients with primary nephrotic syndrome compared to patients with secondary nephrotic syndrome, as ANGPTL3 is thought to play a role in the common pathogenic mechanism that causes massive proteinuria and hyperlipidemia simultaneously in patients with primary nephrotic syndrome. Materials and Methods: At our hospital's Nephrology Clinic, between January 2005 and May 2023; 16 adult patients diagnosed with biopsy-proven primary glomerular disease and 15 adult DKD patients presenting with nephrotic syndrome as a control group, were included in our study. The patients' diagnosis, serum ANGPTL-3 level, medications used, demographic information and laboratory values were compared. Results: The average age of a total of 31 patients between the ages of 21 and 72 included in the study was 50.6 ± 12.5 years. 13 (41.9%) of the patients were female and 18 (58.1%) were male. While 16 (51.6%) of the patients had nephrotic syndrome due to biopsy-proven primary glomerular disease, 15 (48.4%) had secondary nephrotic syndrome due to DKD. While the median ANGPTL-3 value of the 31 patients included in the study was measured as 100.5 ng/dl (IQR 84.4-131.1); this value was measured as 95.8 ng/dl (IQR 74.6-121.3) in the 16 PNS patients included in the study, and as 113.6 (IQR 86.7-309.4) in the 15 DKD patients, and no statistically significant difference was found in terms of ANGPTL-3 levels between these 2 patient groups (p=0.28). There was no significant correlation between ANGPTL-3 level and LDL, HDL and triglyceride levels in the entire patient group (p values p = 0.24, p = 0.88 p = 0.42, respectively). When examined separately in the groups of 16 PNS and 15 DNP patients, no significant correlation was observed between ANGPTL-3 level and LDL, HDL and triglyceride levels within the PNS patients group. There was no significant correlation between ANGPTL-3 level and LDL, HDL and triglyceride levels in the DNP patients group . There was no significant correlation between ANGPTL-3 level and creatinine, tGFR and proteinuria levels in the entire patient group (p values p = 0.10, p = 0.90 p = 0.38, respectively). When examined separately in the groups of 16 PNS and 15 DNP patients, no significant correlation was seen between ANGPTL-3 level and creatinine, tGFR and proteinuria levels within the PNS patients group. There was no significant correlation between ANGPTL-3 level and creatinine, eGFR and proteinuria levels in the DNP patients group . Conclusion: Our study showed that ANGPTL3 levels were similar in PNS and DKD patients and that these levels did not show a significant correlation with hyperlipidemia and proteinuria. More research is needed to better understand the role of ANGPTL3 in nephrotic syndrome.