An Assesment of urban archaeology and archaeological heritage: A case study in Ulus - Ankara
Ankara - Ulus örneği ile kentsel arkeoloji ve arkeolojik mirasın bir değerlendirilmesi
- Tez No: 82542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Planlama, Kentsel Arkeoloji, Planlama Politikası VI, Planning, Urban Archaeology, Planning Policy IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bir kentin sahip olduğu arkeolojik miras, insanlık tarihine ait en geçerli kanıttır. Bu miras uzun yıllar boyunca oluşturulmuştur ve bu mirası oluşturan günümüze dek ulaşabilmiş arkeolojik kalıntılar sınırlı, yenilenmesi mümkün olmayan ve yeri doldurulamaz kaynaklardır. Kentsel arkeoloji çok disiplinli bir çalışma alanı olarak, yalnızca tarihi geçmişe ilişkin bilgi değil, ayrıca kentsel gelişme politika ve planlan tarafından dikkate alınması gerekli plan girdilerini de hazırlar. Ankara, önemli tarihi bir geçmişin, mimari ve arkeolojik mirasın sahibidir. Ulus'un tarihi Ankara'nın ilk yerleşim yeri olarak MÖ 8. yüzyıla dek uzanır. Bu miras, tarihin pek çok izini taşımaktadır. Fakat Ankara için hazırlanan kent planları, Ulus'un arkeolojik varlıklarının korunmasını ve yaşatabilmesini sağlayamamıştır.Bu tezde amaçlanan, Ankara'da bir alan çalışması ile Ulus'un arkeolojik miras profilini çıkararak kentsel arkeoloji kavramını incelemektir. Ayrıca kentsel planlama açısından, eski plan ve uygulamaların Ulus'un arkeolojik varlıkları üzerindeki etkileri saptanmakta ve elde edilen veriler doğrultusunda Ulus için uygun planlama önerileri verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The archaeological heritage in a city is one of the fundamental entities of human past. This heritage has been created over many centuries and the remains constituting archaeological heritage are irreplaceable, finite and non renewable resources. Urban archaeology as a multidisciplinary field provides not only information about historical past but also data as planning input which should be considered by urban development policies and development plans. Ankara has important historical past and architectural and archaeological heritage. Ulus' history as the first settlement area of Ankara dates back to 8th century BC. This heritage carries many traces of the history. However, urban development plans prepared for Ankara have not ensured conservation and continuing maintenance of archaeological properties of Ulus. IllThe aim of this thesis is to examine the concept of urban archaeology with a case study in Ankara by setting an archaeological heritage profile of Ulus. Moreover, in point of urban archaeological view, effects of past plans and implementations on Ulus' archaeological properties are derived and appropriate planning policies using evaluated data are given for Ulus.