Çocukluk çağı travması ile suç eğilimi arasında yalnızlığın aracı etkisi
The mediating effect of loneliness between childhood trauma and delinquency
  1. Tez No: 825461
  2. Yazar: SEDA POMAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travması, yalnızlık, suç, suça yönelik eğilim, Childhood trauma, loneliness, crime, tendency towards crime
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmanın amacı çocukluk çağı travmaları ile suç eğilimleri arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide yalnızlığın aracılık etkisini belirlemektir. Araştırmada 410 yetişkine ulaşılmış çocukluk çağı travmaları, yalnızlık ve suça yönelik tutumlara ilişkin bulgular verilmiştir. Araştırma betimsel ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t-testi, anova, pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocukluk çağı travmasının suça yönelik tutumlar üzerine pozitif etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Yalnızlığın çocukluk çağı travması ile suça yönelik tutumlar arasında aracı değişken olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the relationship between childhood traumas and criminal tendencies and the mediating effect of loneliness in this relationship. In the study, 410 adults were reached and the findings related to childhood traumas, loneliness and attitudes towards crime were given. The research was determined as a descriptive relational survey model. The data obtained in the research were analyzed with the statistical package program. In the evaluation of the data, number, percentage, mean, standard deviation, t-test, anova, pearson correlation and linear regression analyzes were used as descriptive statistical methods. As a result of the research, it was determined that childhood trauma had a positive effect on attitudes towards crime. Loneliness was found to be a mediating variable between childhood trauma and attitudes towards crime.