Fiziksel ve cinsel şiddet suçlarından hükümlü yetişkin erkeklerin antisosyal davranış ve psikopati eğilimleri ile çocukluk çağı ruhsal travma yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between antisocial behavior psychopatic tendencies and childhood mental trauma experiences in the adult male offenders convicted of physical and sexual violence
- Tez No: 965350
- Danışmanlar: PROF. DR. ITIR TARI CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, Antisosyal Davranış, Psikopati Eğilimi, Fiziksel Şiddet, Cinsel Şiddet, Childhood Trauma, Antisocial Behavior, Psychopathic Tendencies, Physical Violence, Sexual Violence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Bu çalışmanın temel amacı, ceza infaz kurumlarında cinsel ve fiziksel şiddet suçlarından dolayı bulunan 18-45 yaş arası yetişkin erkeklerin antisosyal davranış ve psikopati eğilimleri ile erken dönem istismar ve ihmal yaşantıları arasındaki ilişkiyi incelemek; bu değişkenlerin bazı sosyo-demografik özellikler açısından ve suç türlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektedir. Ayrıca, çocukluk çağı ruhsal travma yaşantılarının psikopati ve antisosyal davranış puanları üzerindeki etkisi de araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda, 18-45 yaş aralığında bulunan 113 fiziksel şiddet ve 153 cinsel şiddet suçu işlemiş olmak üzere toplam 266 erkek hükümlü çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Antisosyal Davranış Ölçeği, Levenson Öz Bildirim Psikopati Ölçeği ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği'nden elde edilen puanlar üzerinde toplanmış ve analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, gruplar arası farklılıkların incelenmesi amacıyla Bağımsız Örneklem t-Testi, ANOVA ve anlamlı farkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla Tukey-B (Post Hoc) Testi ile değerlendirilmiştir. Ölçeklerin toplam ve alt boyut puanları arasındaki doğrusal ilişkiyi ölçmek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi; yordayıcılık gücünü ve modellemeyi değerlendirmek amacıyla ise Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular incelendiğinde, cinsel şiddet suçu işlemiş katılımcıların cinsel istismar, duygusal istismar ve fiziksel ihmal puanlarının, fiziksel şiddet suçları nedeniyle ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, cinsel şiddet suçundan hüküm giymiş katılımcıların daha fazla cinsel istismar yaşantısı bildirdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, çocukluk çağı travma alt boyut, antisosyal davranış ve psikopati toplam puanlarının bazı sosyo-demografik özelliklere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Katılımcıların çocukluk çağı ruhsal travma alt boyutları ile antisosyal ve psikopati toplam puanı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Fiziksel ihmalin antisosyal davranış ve psikopati puanlarını; antisosyal davranış puanlarının ise psikopati puanlarını yordadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, literatürdeki benzer çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between antisocial behavior, psychopathic tendencies and adverse childhood experiences of abuse and neglect among adult male convicts between the ages of 18 to 45 who are condemned for sexual and physical violence offenses. Additionally, the study investigates whether these variables differ based on certain socio-demographic characteristics and the type of crimes (sexual vs. physical violence), as well as childhood psychological trauma experiences predict psychopathy and antisocial behavior scores. A total of 266 male convicts participated in the study voluntarily, including 113 convicted of physical violence and 153 of sexual violence. Data were collected through the Personal Information Form, Antisocial Behavior Scale, Levenson Self-Report Psychopathy and the Childhood Spiritual Trauma Scale. The data were analyzed using Independent Samples t-Test, ANOVA and Tukey-B (Post Hoc) Test to identify group differences. Pearson Correlation Analysis was employed to asses linear relationships between total and subscale scores, while Multiple Linear Regression Analysis was used to determine predictive relationships and modeling. In the research, it was observed that participants convicted of sexual violence reported significantly higher scores on sexual abuse, emotinal abuse and physical neglect compared to those convicted of physical violence. In this regard, it was found that those convicted of sexual violence had experienced higher levels of sexual abuse. Moreover, childhood trauma subdimensions, antisocial behavior and psychopathy scores significantly varied according to certain socio- demographic variables. Significant correlations were observed between the subdimensions of childhood trauma and total scores of antisocial behavior and psychopathy. It was also observed that physical neglect predicted both antisocial behavior and psychopathy scores, while antisocial behavior scores predicted psychopathy scores. The findings were discussed in the light of relevant literature.