Developing a model for the adaptive reuse of historic buildings for retail purposes: Evaluation of the Salıpazarı Port warehouses and the parcel post office in the Galataport Istanbul Project
Tarihi binaların perakende amaçlı uyarlanabilir yeniden kullanımı için bir model geliştirilmesi: Galataport İstanbul Projesi kapsamında Salıpazarı Liman Antrepoları ve Paket Postanesi'nin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 994140
  2. Yazar: NAZ GÜMÜŞELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÜMRAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, Mimarlık, Mimarlık tarihi, Cultural heritage, Architecture, Architectural history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık ve Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, tarihî yapıların perakende amaçlı uyarlanabilir yeniden kullanım sürecinde dikkate alınması gereken ölçütlere ilişkin bir model geliştirmek ve Galataport İstanbul Projesi kapsamında yer alan Salıpazarı Liman Antrepoları ile Paket Postanesi'ni bu model doğrultusunda; sosyal çevre, kültürel miras, perakende ve yapı boyutları açısından incelemektir. Karma yöntemli bir araştırma olarak yürütülen tez kapsamında, öncelikle model kriterlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Belirlenen kriterler, boyutlar ve alt boyutlar doğrultusunda sınıflandırılarak bir model taslağı oluşturulmuştur. Oluşturulan taslak model, 12 uzmandan oluşan bir uzman grubuna sunulmuş ve elde edilen veriler Bulanık Delphi Yöntemi (FDM) kullanılarak analiz edilmiş, model bu aşamada nihai hâline getirilmiştir. Sonrasında nicel verileri desteklemek amacıyla nitel araştırma gerçekleştirilmiştir. Modelin boyut ve alt boyutları kapsamında belirlenen kriterler doğrultusunda; ziyaretçiler, yerel halk, esnaf, mimarlar ve perakende yöneticilerinden oluşan toplam 25 katılımcı ile görüşmeler yapılmış ve elde edilen görüşler analiz edilmiştir. Son aşamada ise tez kapsamında ele alınan örnek alan üzerinde gözlem ve incelemeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nicel ve nitel veriler, tezin temel amacı ve araştırma sorularını karşılayacak şekilde açıklanmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this thesis is to develop a model concerning the criteria that should be taken into account during the adaptive reuse process of historical buildings for retail purposes, and to examine the Salıpazarı Port Warehouses and the Parcel Post Office buildings within the Galataport Istanbul Project, in terms of social environment, cultural heritage, retail, and structural dimensions. Conducted as a mixed-method study, the thesis first involves an extensive literature review carried out by the researcher to determine the model criteria. The identified criteria are classified according to dimensions and sub-dimensions, leading to the development of a model. The model is then presented to a panel of 12 experts, and the data obtained are analyzed using the Fuzzy Delphi Method (FDM), through which the model is finalized. Subsequently, qualitative research is conducted to support the quantitative data. Based on the criteria defined within the dimensions and sub-dimensions of the model, interviews are carried out with a total of 25 participants, including visitors, local residents, tradespeople, architects, and retail managers. Thereafter, the data are analyzed. In the final stage, observations and examinations are conducted in the case study area addressed in the thesis. The quantitative and qualitative data obtained are explained and interpreted in a manner that addresses the main aim and research questions of the thesis.