İslam ekonomik sisteminin ekonomik sorunların çözümüne etkisi
The effect of the Islamic economic system on the solution of economic problems
- Tez No: 825489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslami ekonomik sistem, İslami sistemdeki sözleşmeler, İslam iktisadı, İstihlaf ve Adalet, Islamic economic system, contracts in the Islamic system, Islamic economics, Employment and Justice
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Ekonomi ve finans bilimi, insanlık tarihi boyunca medeniyetlerde ve kültürde çok önemli bir yere sahip olmuştur; toplumların gelişimi, duraklaması ve çöküşü, ekonomi ve finans bilgisinin ve pratiğinin öneminin göz ardı edilemez. Zira birçok uluslararası veya iç savaşın nedenlerinden biri olarak da ekonomi ve finans gösterilmektedir. Farklı coğrafyalarda farklı ekonomik sistemlerin benimsenmesi ve bu deneme-yanılma süreciyle toplumların şekillenmesi, hem ekonomi ve finans bilimini hem de sosyoloji ve tarih alanlarını etkilemiştir. Dünya ve insanlık tarihinde, insanı ilgilendiren her alan ve bilim birbirleriyle ilişkilidir. Bu bağlamda, ekonomiyi etkileyen bir diğer alan ise teoloji olarak gösterilebilir. Her din ve öğreti, büyük veya küçük ölçekte olsun, etkili olduğu toplumlarda ekonomi ve finansı şekillendirmiştir. Türk ve Ortadoğu toplumları incelendiğinde, yaygın ve baskın olan İslam dininin ekonomik sistemini nasıl etkilediği de önemlidir. Bu araştırma, İslami ekonomik sistemi ve onun etkinliği etrafında dönmektedir. Araştırma içerisinde dünyaca tanınan dört küresel ekonomik sistem açıklanmış, bu sistemler İslami ekonomik sistemle karşılaştırılmış ve İslami bakış açısı genel olarak sunulmuştur. Araştırmada, İslami sistemde yasaklanan yöntemler ve nedenleri, İslam ekonomisinin prensipleri ve İslami finansman yöntemleri anlatılmıştır; ayrıca birçok ortaklık türünden bahsedilmiş ve avantajları tartışılmıştır. Küresel ekonomik kriz, İslam ekonomisi perspektifinden ele alınmıştır. Bu finansal krize çözüm olarak Batı medeniyetlerinin İslami çözümleri benimsemeye yönelmeleri ve mevcut tefecilik sistemini kınamaları, tüm ekonomik faaliyetlerin trajik sonuçları ve nedenleri üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, İslami ekonomik sistemin araçları, rüşvetleri, İslami sistemdeki sözleşmeleri ve ekonomik mühendisliği yasaklayarak bu küresel krizi nasıl önleyebileceği de tartışılmıştır. İslami ekonomik sistem, birçok Müslüman toplumda ekonomik sorunların çözümünde bir rol oynayabilir. Bu sistem, İslam'ın temel prensiplerine dayanır ve insanların adalet, eşitlik, sosyal refah ve ahlaki değerlere dayalı bir ekonomiye sahip olmasını hedefler. Mevcut ekonomik krizlerin çözümünde İslami ekonomik sistemin rolü şu şekillerde olabilir: Faizsiz Finans, Risk Paylaşımı, Sosyal Adalet, Etik Değerler, Reel Ekonomi
Özet (Çeviri)
Economic and financial science has had a very important place in civilization and culture throughout human history. The importance of economic and financial knowledge and its practicality in the development, pause and collapse of societies is inexcusable. Because economy and finance are also shown as one of the reasons for many international or domestic wars. The adoption of different economic systems in different geographies and the formation of societies through this trial and error method have affected both economic and financial science and sociology and history areas. In the history of the world and humanity, every human interest and science has to be related to each other. In this case, another area that affects the economy can be shown as theology. Every religion and teaching, whether large or small, has shaped the economy and finances in the communities and communities it has been influencing. When the Turkish and Middle East study the society, it is also necessary to see how the common and dominant Islamic religion affects the economic system. This research revolves around the Islamic economic system and its effectiveness. The research revealed four globally known global economic systems, systems compared to Islamic economic systems, and an overall view of Islam. In the study, the Islamic system described banned methods and causes; the principles of the Islamic economy, Islamic financing methods; many types of partnerships were discussed and their advantages were discussed. The global economic crisis is based on the perspective of the Islamic economy. As a solution to this financial crisis, the focus of Western civilizations is on adopting Islamic solutions and condemning the current monetary system and the tragic consequences and causes of all economic activities. In this context, it was also discussed how the tools of the Islamic economic system could prevent this global crisis by prohibiting corrupt financial transactions, contracts in the Islamic system and economic engineering. The Islamic economic system can play a role in solving economic problems in many Muslim societies. This system is based on the basic principles of Islam and aims for people to have an economy based on justice, equality, social welfare and moral values. The role of the Islamic economic system in resolving current economic crises can be in the following ways: Interest-Free Finance, Risk Sharing, Social Justice, Ethical Values, Real Economy