Farklı narsisistik özellikleri olan bireylerin ilişki doyumlarında cinsel heyecan arayışının ve nesne ilişkilerinin aracı rolü
The mediator role of sexual excitement seeking and object relationships in relationship satisfaction of individuals with different narcissistic traits
  1. Tez No: 825493
  2. Yazar: BETÜL YÜCEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ANER AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel heyecan arayışı, Narsisizm, Nesne ilişkileri, Ölçekler, İlişki doyumu, Sexual excitement seeking, Narcissism, Object relations, Scales, Relationship satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, büyüklenmeci ve kırılgan narsizmin cinsel doyum ve ilişki doyumu üzerindeki etkisinde cinsel heyecan arayışı ve nesne ilişkilerinin aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Örneklem grubu, Marmara Bölgesi'ndeki illerde yaşayan 18-40 yaş arası bireylerden tabakalı yöntemi ile rastgele seçilen 400 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların 195'i kadın (%48,8), 205'i ise erkektir (%51,2). Araştırma verileri yüzyüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Narsistik Kişilik Envanteri, Kırılgan Narsizm Ölçeği, Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği, İlişki Doyum Ölçeği ve Bell Nesne İlişkileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen analizlerde SPSS v26 programı kullanılmıştır. Doğrudan etkileri incelemek üzere çoklu regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Aracılık etkisinin analizinde ise Baron ve Kenny (1986) tarafından önerilen süreç takip edilmiştir. Araştırma sonucunda büyüklenmeci ve kırılgan narsizmin cinsel doyum ve ilişki doyumu üzerinde negatif yönde ve anlamlı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, büyüklenmeci ve kırılgan narsizmin cinsel doyum ve ilişki doyumu üzerindeki etkisinde nesne ilişkilerinin aracılık rolünün olduğu belirlenirken, cinsel heyecan arayışının aracılık rolünün olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the mediating role of sexual excitement seeking and object relations in the effect of grandiose and vulnerable narcissism on sexual and relationship satisfaction. The research was carried out in relational screening model. The sample group consists of 400 people randomly selected by the stratified method from individuals between the ages of 18-40 living in the provinces of the Marmara Region. Of the participants, 195 (48.8%) were female and 205 (51.2%) were male. Research data were collected by face to face survey method. Sociodemographic Information Form, Narcissistic Personality Inventory, Vulnerable Narcissism Scale, Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale, Relationship Satisfaction Scale and Bell Object Relations Scale were used as data collection tools in the research. SPSS v26 program was used in the analyzes carried out in the research. Multiple regression analysis was performed to examine the direct effects. In the analysis of the mediation effect, the process suggested by Baron and Kenny (1986) was followed. As a result of the research, it was determined that grandiose and vulnerable narcissism had negative and significant effects on sexual and relationship satisfaction. In addition, it was determined that object relations had a mediating role in the effect of grandiose and vulnerable narcissism on sexual and relationship satisfaction, while seeking sexual excitement did not have a mediating role in these relationships.