Reconciliation of the irreconcilable: contradictory language of Le corbusiers architecture
Uzlaşılamazın uzlaşımı: Le corbusier'in mimarlığının çelişkili dili
- Tez No: 82552
- Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Le Corbusier, Çelişki, Uzlaşma, Le Corbusier, Contradiction, Reconciliation
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz UZLAŞILAMAZIN UZLAŞIMI: LE CORBUSIER'İN MİMARLIĞININ ÇELİŞKİLİ DİLİ ÇINAR, Sinem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vacit İmamoğlu Ocak 1999, 136 Sayfa Bu çalışma temel olarak, Le Corbusier'in kuram ve formlarında, çelişkili temaların nasıl uzlaştığını inceler. Aynı zamanda Le Corbusier'in mimarlığının, zengin ve kompleks bir mimari dilin ortaya konulması yönünde nasıl yorumlanabileceğini araştırmayı hedefler. Bu çalışmada çelişkili temaların uzlaşması, karşıt iki öğenin bir araya gelmesi ile edinilecek dinamik bir ilişkiyi içerir. Kuramsal olarak, Le Corbusier'in mimarisindeki çelişkili temalar şu ikilemler arasında incelenmiştir:“zamansız değerler ve çağın özellikleri”,“bireysel ve müşterek”,“tabiat ve kültür”,“yerli ve modern”. Bunun yanı sıra çelişkili kavramsal temaların sentez arayışının, Le Corbusier'in mimari formlarında da yansımaları görülmektedir. Bu sebepten çalışma aynı zamanda Le Corbusier'in biçimselVI organizasyonunun ana temalarını da içerir, ve Baker'ın form analizini“karşıt formlar”ve“karşıt okumalar”şeklinde inceler.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT RECONCILIATION OF THE IRRECONCILABLE: CONTRADICTORY LANGUAGE OF LE CORBUSJER'S ARCHITECTURE ÇINAR, Sinem M.S. in Architecture Supervisor: Prof. Dr. Vacit imamoğlu January 1999, 136 pages This study is mainly concerned about the way Le Corbusier sought to reconcile contradictory themes in his theory and in his buildings. It also aims to search how his architecture could be re-interpreted in order to create a rich and complex architectural language in modern life. In this study, reconciliation of contradictory themes is explained in terms of its potentiality to achieve a dynamic relationship between two elements through their co-existence. Theoretically, concerning his writings and projects, Le Corbusier's synthesis of the contradictory themes is studied in pairs called,“timeless values and the spirit of the age”,“individual andIV collective”,“nature and culture”; and“vernacular and modern.”Le Corbusier's search for the synthesis of diverse conceptual themes has further reflections upon his architectural organization through the manipulation of form. Therefore the study also attempts to focus on the underlying aspects of Le Corbusier's formal organization and it includes Baker's formal analysis along with“contrasting forms”and“diverse readings”in his buildings.