Reconciliation of authority and the subjects: Institutionalization of the imperial cult and evolution of its architecture ian Asia minor
Otorite ve tebanın bütünleşmesi: İmparatorluk kültünün kurumsallaşması ve Küçük Asya'daki imparatorluk kültü mimarisinin gelişmesi
  1. Tez No: 73017
  2. Yazar: İDİL ÜÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İmparatorun Tanımı, İmparatorluk Kültü, Tanrılar ve İnsanlık, Otorite ve Tebası, Romalı ve Helen, Bütünlük, Mimarlık, Propaganda, Identity of the Emperor, Imperial Cult, Divinity and the Humanity, Authority and the Subjects, Roman and Greek, Unity, Architecture, Propaganda. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Roma İmparatorluğunda bütünlüğü sağlayan ideoloji, kendisine tanrısal nişanlar verilmiş imparatorun çevresinde biçimlenir. Bu çalışma, önce Roma imparatorunun Romada, batı eyaletlerinde ve Hellenistik kültürdeki tanımlarını ortaya koyar. Değişik bölgelerdeki değişik tanımlar otorite ve tebanın arasında sıkı bir ilişki için gereklidir. Bu tanımlarla birlikte gelişen imparatorluk kültü de, bu ilişkinin kurulması için gerekli dinamikleri sağladığından, değişik bölgelerde farklı biçimlenir. İmparator figürünün, bütünlüğün perçinleştirilmesi açısından, yerel halkların bütün kesimlerine tanıtılması zorunludur. Bu, imparatorluk kültü mimarlığının imparatorun değişik tanımlarını yansıtan önemli bir propaganda aracı olmasına neden olur. Küçük Asya'daki imparatorluk kültü mimarlığı bu nedenle temel olarak imparatorun Helen uygarlığı tarafından yapılmış tanımını yansıtır ve bu tanım aracılığıyla otorite ve ona tabiiler arası ilişkiyi sağlamlaştırır. Bu çalışma için seçilen Ankara'daki Roma ve Augustus Mabedi, Aphrodisias'taki Sebasteionve Sardis'teki Hamam-Gymnasion kompleksinin kaisersaal'ı gibi kronolojik ve tipolojik olarak çok farklı yapılar imparatorluk kültünü halkın günlük yaşamına daha köklü yerleştirirken onun kurumsallaşmasının da göstergesi olurlar.
Özet (Çeviri)
In the Roman empire, the unifying ideology is shaped around the identity of the emperor who is endowed with divine honors. This study, in this respect, first of all explains the divinity of the emperor in relation to his identity which is defined differently in Rome, in the West and in the Hellenistic world. These different definitions ensures a right kind of relationship to be established between the authority and the subjects. Imperial cult, as it is developed through these definitions and as it constitutes the dynamics which enables this relationship, is therefore also shaped differently in different regions of the empire. As the identity of the emperor is vital for the unity of the Roman empire, it should be introduced to the whole of the society. Architecture of the imperial cult, in this respect, becomes a major tool in propaganda of these different definitions. Therefore, in Asia Minor, it basically reflects the identity of the emperor defined by the Greeks, and through this definition achieves a reconciliation between the authority and the subjects. Three mchronologically and typologically diverse structures, namely, the temple of Rome and Augustus at Ancyra, the Sebasteion at Aphrodisias and the kaisersaal of the Bath-Gymnasium complex at Sardis that are chosen for this study express the institutionalization of the imperial cult by placing the emperor at the core of daily life.