A GUI and guard generation for agent based workflow enactment over the internet
İnternet üzerinden ajan tabanlı bir iş akışını harekete geçirmek için kullanıcı arayüzü v nöbetçi oluşturulması
  1. Tez No: 82551
  2. Yazar: ORHAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: iş akışı, iş akışı yönetim sistemi, iş akışı tanımlama dili, ajan, işlem, işlem ağacı, blok, faaliyet, işlerarası bağımlılık, nöbetçi, nöbetçi oluşturulması, ACTA Formalizmi vı, workflow, workflow management system, workflow definition lan guage, agent, process, process tree, block, activity, task, intertask dependency, guard, guard generation, ACTA Formalism IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz INTERNET ÜZERİNDEN AJAN TABANLI BİR İŞ AKIŞINI HAREKETE GEÇİRMEK İÇİN KULLANICI ARAYÜZÜ VE NÖBETÇİ OLUŞTURULMASI Çetinkaya, Orhan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Temmuz 1999, 94 sayfa İş Akışı Yönetim Sistemleri iş dünyasındaki değişikliklere hızlı bir şekilde adapte olabilecek şekilde, işlerin otomasyona geçirilmesini amaçlar. İş hayatına ait süreçler iş akışı diyagramları şeklinde gösterilir. İş akışları farklı işlem birim leri tarafından yapılan, çok kısımdan oluşan işlerin koordineli çalışmasını içeren faaliyetlerdir. Çoğunlukla insan ve sistem tarafından yapılan işlerden oluşan dağıtık ve heterojen çevrelerde çalıştıklarından, iş akışlarının dağıtık işlenmesi gereklidir. Bu tezde, MARIFlow olarak adlandırılan iş akışı sistemi için kullanıcı arayüzü ve nöbetçi oluşturulması anlatıldı. MARCA (MARIFlow Cooperating Agents) olarak adlandırılan, birlikte çalışan ajanlar, FlowDL olarak adlandırılan MAR IFlow dilinde tanımlanmış bir işlem tarafından çalıştırılır. Bu işlemin çalıştığı yerde, ajanlar otomatik olarak kendilerini aktif hale getirirler. Ajanlar, ak- tiviteleri kendi yerlerinde yaparlar; aynı zamanda, sistemdeki diğer ajanlarla ko ordinasyonu sağlarlar, bunu yaparken şunları göz önünde bulundururlar: elek-tronik formattaki dokümanların işlemin tanımına göre gerekli yerlere gitmesinin sağlanması, işlem bilgilerinin sıralarının korunması, ve dokümanların güvenliğinin sağlanması. Bu tezde, grafiksel iş tanımlamaları için bir grafik aracı tasarlandı ve Java pro gramlama dili kullanılarak geliştirildi. Bu araç iş akışlarının en uygun biçimde tasarlanıp tanımlanmasına imkan vermekte ve bu tanımları iş akışı gerçekleştirici servisin anlayıp çalıştırabileceği bir biçime çevirmektedir. Faaliyetlerin dağıtık planlanmasının nöbetçi ifadeler tarafından yapıldığı dağıtık bir iş akışı harekete geçirme servisi öne sürülmektedir. Nöbetçiler olaylar üzerine tanımlanmış ifadel erdir. Olaylar sadece nöbetçi ifadeleri doğru ise gerçekleşebilirler ve bu tezde, iş akışı tanımından nöbetçi ifadeler oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GUI AND GUARD GENERATION FOR AGENT-BASED WORKFLOW ENACTMENT OVER THE INTERNET Çetinkaya, Orhan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç July 1999, 94 pages Workflow Management Systems aim at automating business processes to pro vide flexibility to cope with on going business changes. Business processes are modeled as workflows. Workflows are activities involving the coordinated exe cution of multiple tasks performed by different processing entities. Since they execute mostly in distributed heterogeneous environments involving a variety of human and system tasks, distributed scheduling of workflows is essential. In this thesis, the Graphical User Interface and guard generation is described for a workflow management system, called MARIFlow. A process definition in MARIFlow, called as FlowDL, is executed through cooperating agents, called as M ARCA (MARIFlow Cooperating Agent), over the Internet that are automati cally initialized at each site that the process executes. Agents handle the activities at their site, provide for coordination with other agents in the system by routing the documents in electronic form according to the process description, keeping track of process information, and providing for the security and authentication of documents. The graphical tool for defining higher order business processes is designed iiiand implemented in Java within the scope of this thesis. The tool facilitates the graphical design of workflows and translates the graphical definition to the textual definition which is used by the workflow enactment service for the execution of the process. A guard-based distributed workflow enactment service is introduced. Guards are temporal expressions defined on events such that events can happen only if their guards are true, and guards are generated from the textual workflow definition also within the scope of this thesis.