Sağlık kuruluşunda çalışanların yaşam boyu öğrenme eğilimi ve değişime direnç düzeyleri: Bir özel hastane uygulaması
Lifelong learning tendency and levels of resistance to change of healthcare employees: A private hospital implementation
- Tez No: 825539
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DİKME
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Education, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Gelişim, Değişim, Değişime Direnç, Dijital Dönüşüm, Eğitim, Yetişkin Eğitimi, Lifelong Development, Change, Resistance to Change, Digital Transformation, Education, Adult Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların yaşam boyu gelişim eğilimlerini ve değişime uyum sağlama becerilerini değerlendirerek, sağlık kuruluşlarının başarılı bir şekilde değişime ve yeniliğe uyum sağlamalarına yardımcı olacak bilgiler sağlamaktır. Sağlık kuruluşları çalışanlarının yaşam boyu gelişim eğilimileri ile değişime direnç düzeylerinin belirelenmesi ve aralarındaki ilişkinin belirlenerek birbirleri üzerindeki etkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma gurubu, İstanbul Avrupa yakasında bulunan bir özel hastanenin farklı departmanlarındaki 244 sağlık çalışanının gönüllü katılımıyla oluşturulmuştur. Bu çalışmada, sağlık sektörü çalışanlarının yaşam boyu gelişim eğilimileri ve değişime direnç̧ düzeyleri, farklı analiz teknikleri ile ölçülmüştür. Ölçümler esnasında demografik veriler göz önünde bulundurulmuştur. Demografik veriler analiz sonuçlarının şekillenmesinde etkili olmuştur. Bunun sonucunda, iki ölçeğin verileri arasındaki ilişki, korelasyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 28.0 istatistik programından faydalanılarak analiz edilmiş ve literatüre katılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sağlık kurumlarında çalışanların yaşam boyu gelişim düzeyleri ile değişime direnç düzeyleri arasında negatif bir ilişkinin varlığı ortaya koyulmuştur. Sağlık çalışanları özelinde yaşam boyu gelişim eğilimi arttıkça değişime direnç düzeyinin azaldığı veya değişime direnç düzeyi arttıkça yaşam boyu gelişim eğiliminin azaldığı belirlenmiştir. Bunun sonucu olarak H1(sağlık sektörü çalışanlarının yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile değişime direnç düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır) kabul görmüştür. Aynı zamanda tüm demografik verilerin (Yaş, Cinsiyet, Meslek, Eğitim Düzeyi, Sektör Deneyim Süresi, Hane Halkı Geliri) ölçek ve ölçek alt boyutlarının üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This aim is to provide components that will help health care to successfully adapt to change and innovation by assessing employment lifetime development prospects and adapting to change. The range of determining the life-long developmental developments of health insurance workers and their window of resistance to change and determining the relationship between them and examining the effect on them. The working group is the expectation of 244 health workers in different departments of a private hospital located on the European side of Istanbul, upon voluntary request. This is the life-long development of healthcare professionals and their resistance to change, measured with different analysis weights. Demographic information was taken into account during the measurements. Demographic data has been effective in shaping the analysis results. The result of this is the relationship between the two measurement data, the evaluation by scale analysis. The data obtained were analyzed using the SPSS 28.0 statistical table and the literature was added. As a result of the analysis, it has been revealed that there is a negative relationship between the lifelong development of health personnel and the factors resistant to change. Specific to health users, it is aimed to limit the lifetime development expansion widths for resistance to change or due to the level of resistance to change. As a result of this, H1 (there is a significant relationship between the length of lifelong learning of health sector workers and the direction of orientation to change) was accepted. At the same time, it has been determined that all demographic data (Age, Gender, Occupation, Education Level, Sector Experience Period, Household Income) have an effect on the scale and its sub-dimensions.