Kronik hemodiyaliz hastalarında, hemodiyaliz yeterliliği ile inflamasyon markerlarının karşılaştırılması
Comparison of Hemodialysis Adequacy and Inflammation Markers in Chronic Hemodialysis Patients
  1. Tez No: 825592
  2. Yazar: KÜBRA İLBEYİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ, DOÇ. DR. EDİP ERKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz yeterliliği, İnflamasyon belirteçleri, Kt/V, Hemodialysis adequacy, Inflammation markers, Kt/V
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kronik Hemodiyaliz Hastalarında, Hemodiyaliz Yeterliliği ile İnflamasyon Markerlarının Karşılaştırılması Son dönem böbrek hastalığı dünya genelinde sağlık sistemi için yüksek bir sosyal ve ekonomik yüke neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son dönem böbrek hastalarında hemodiyalizin amacı atık maddelerin uzaklaştırılması ve vücudun iç dengesinin korunmasıdır. Yeterli hemodiyaliz için üre azalma oranının (URR) %65'ten, Kt/V'nin 1,2'den fazla olması dikkate alınmaktadır. Hemodiyaliz tedavisi altındaki hastalarda sistemik inflamasyon seviyelerinin arttığı bildirilmiştir. Ancak, yetersiz hemodiyalizin inflamasyon üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı hemodiyaliz yeterliliği ile inflamatuvar belirteçler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Erzurum ili ve ilçelerinde haftada 3 seans şeklinde en az 3 aydır hemodiyaliz tedavisi altındaki 152 hasta retrospektif olarak çalışmamıza dahil edildi. Tanımlayıcı özellikler arasından yaş, cinsiyet ve hemodiyaliz süresi değerlendirildi. İnflamatuvar belirteçler içerisinden eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), C-reaktif protein (CRP), CRP/albümin oranı /CAO), plateleet/lenfosit oranı (PLO) ve nötrofil/lenfosit oranı (NLO) analizlere dahil edildi. Hemodiyaliz yeterliliğinde URR (>%65) ve Kt/V (>1,2) dikkate alındı. İstatistiksel analizlerde“p değeri”0,05'in altında anlamlı kabul edildi. Hastaların yaş ortalaması 58,3±13,3 idi. Hastaların %53,3'ü erkek, %46,7'si kadındı. Erkek/kadın oranı 1,1/1 idi. Ortalama HD süresi 70,7 aydı. Hemodiyaliz yeterliliği Kt/V'ye göre %78,3, URR'ye göre %77,6 şeklinde idi. Kadınların hemodiyaliz yeterliliği erkeklere göre daha yüksekti (p=0,003). Yetersiz hemodiyaliz izlenen hastalar (Kt/V1.2) arasında ESH, CRP, CAO ve NLO benzerdi. Ancak yetersiz diyaliz dozuna sahip hastalarda (Kt/V1,2 olan hastalarda hemodiyaliz süresi daha uzundu (p=0,004). IX Hemodiyaliz dozu ile inflamasyon seviyeleri arasında olası bir ilişki vardır. İnflamasyonun azaltılması hemodiyaliz yeterliliğini arttırabilir veya yeterli hemodiyaliz dozu ile inflamasyon seviyeleri azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Hemodialysis Adequacy and Inflammation Markers in Chronic Hemodialysis Patients End stage renal disease is an impacting public health problem worldwide, causing high social and economic costs to the health system. Removal of the excess materials and maintaining the stability of the body's internal environment, are the goals of hemodialysis in patients with end stage renal disease. Urea reduction ratio (URR) greater than 65% and a Kt/V greater than 1.2 are recommended for adequate hemodialysis. It was stated that systemic inflammation levels increased in patients under hemodialysis treatment. However, the role of inadequate hemodialysis on inflammation is not fully known. The aim of this study is to evaluate the relationship between hemodialysis adequacy and inflammatory markers. In our study, 152 patients who received routine hemodialysis 3 days a week for at least 3 months in dialysis units in Erzurum city center and its districts were retrospectively included. Among the descriptive characteristics, age, gender and hemodialysis duration were evaluated. Erythrocyte sedimentation rate (ESR), Creactive protein (CRP), CRP/albumin ratio (CAR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) as inflammatory markers were included in the analyses. Hemodialysis adequacy was determined by URR (>65%) and Kt/V (>1,2).“p value”below 0.05 was considered significant in statistical analysis. The mean age of the patients was 58.3 ± 13.3. 53.3% of the patients were male and 46.7% were female. The male/female ratio was 1.1/1. The median HD duration was 70.7 months. Hemodialysis adequacy was 78.3% by Kt/V and 77.6% by URR. The hemodialysis adequacy in women was higher than men (p=0.003). ESR, CRP, CAR, and NLR were similar between patients with inadequate dialysis dose (Kt/V1.2). However, patients with inadequate dialysis dose (Kt/V < 1.2) presented decreased PLR. In correlation analyses, a negative correlation was observed between Kt/V and CRP (p=0.008), and CAR (p=0.011). The duration of hemodialysis was longer in patients with KtV>1.2 (p=0.004). XI There may be a possible relationship between hemodialysis dose and inflammation levels. The reduction of inflammation may increase hemodialysis adequacy or inflammation levels can be reduced with adequate hemodialysis dose.