Diyabetik nöropatili hastalarda adamts4, ADANMTS5 ve MMP9 seviyelerinin sinir hasarı ile ilişkisi
ADAMTS4, adamts5 and MMP 9 levels's relationship with nerve damage in diabetic neuropathy
- Tez No: 825622
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÜLKER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Diyabetik Nöropati, ADAMST4, ADAMST5, MMP9, ELISA Metodu, Diabetes, Diabetic Neuropathy, ADAMST4, ADAMST5, MMP9, ELISA Method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın temel amacı diyabetik nöropati hastalığında serum ADAMTS4, ADAMTS5 ve MMP9 düzeylerinin tespit edilmesi ile hastalığın patogenezinin ortaya çıkarılması, erken tanısı, tedavisi ile birlikte yeni tedavi yöntemlerinin belirlenmesi ve korunma stratejilerinin anlaşılmasıdır. Çalışmada veriler 10 kontrol 29 tanılı olmak üzere toplamda 39 katılımcıdan toplanmıştır. Verilerin analizleri SPSS 22 paket programında frekans ve parametrik testlerden bağımsız örneklemler için t testi ve korelasyon analizi ile analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda plazma ve serumda ADAMSTS4, ADAMTS5 ve MMP9 düzeylerinde diyabetik nöropati görülen hastalar ve kontrol grubu arasında istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık meydana gelmediği belirlenmiştir. Bu çalışmada belirlenen parametrelerin ELISA yöntemi ilk kez kan örnekleri üzerinde çalışılması nedeniyle alanyazın açısından önem arz ederken aynı zamanda sınırlılıkları da beraberinde bulundurmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study is to determine the serum levels of ADAMTS4, ADAMTS5, and MMP9 in diabetic neuropathy, to uncover the pathogenesis of the disease, to identify early diagnosis, treatment, new treatment methods, and to comprehend prevention strategies. Data was collected from 39 participants in the study, 10 of whom were controls and 29 of whom were diagnosed. The independent sample T test, correlation test one of the frequency and parametric tests in the SPSS 22 package program, was used to analyze data. While the ELISA method of the parameters determined in this study is important for the literature because it is the first time to work on blood samples, it also has limitations. As a result of the study, it was determined that there was no statistically significant difference between the patients with diabetic neuropathy and the control group in ADAMSTS4, ADAMTS5 and MMP9 levels in plasma and serum.