A Study on minimum confrnement in spiral columns
Fretli kolonlarda en az sargı donatısı üzerine bir çalışma
- Tez No: 82563
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fretli Kolon, En Az Hacimsel Fret Oram, Bileşik Eksenel Yük ve Eğilme, Süneklik, Moment-Eğrilik, Deney VI, Spiral Column, Minimum Volumetric Ratio of Spiral, Combined Bending and Axial Load, Ductility, Moment-Curvature, Testing IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz FRETLİ KOLONLARDA EN AZ SARGI DONATISI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Dinçer, Sarp Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Ersoy Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Ocak 1999, 132 sayfa Fretli kolonlardaki en az sargı donatısı oranı bileşik eksenel yük ve eğilme altında incelenmiştir. Ersoy ve Özcebe tarafından önerilen bir denklem geliştirilmiştir. Türk ve Amerikan yönetmeliklerindeki denklemlerin sonuçlan ile geliştirilmiş olan önerilmiş denklemin sonuçlan tartışılmıştır. Eksenel yük altındaki kolon davranışına dayanan yönetmeliklerdeki denklemler ile bileşik eksenel yük ve eğilme altındaki kolon davranışına dayanan geliştirilmiş olan önerilmiş denklem karşılaştmlmıştır. Bileşik eksenel yük ve eğilme altındaki kolonlar için güvenilir moment- eğrilik ilişkileri oluşturmak amacıyla bir bilgisayar programı yazılmıştır. Yönetmeliklerde yer alan ve en az fret oranını veren iki denklem, bilgisayar destekli karşılaştırmalar aracılığıyla, farklı değişkenler göz önüne alınarak tartışılmıştır. Ersoy ve Özcebe tarafından önerilen denklem bilgisayar programıkullanılarak geliştirilmiş ve sonuçlan tartışılmıştır. İkisi yönetmeliklerdeki denklemlere, ikisi de geliştirilmiş olan önerilmiş denkleme göre hazırlanmış toplam dört fretli kolon bileşik eksenel yük ve eğilme altında test edilmiştir. (i) Bilgisayar destekli çalışmaya göre, toplam kolon alanının çekirdek alanına oram ve sargı donatısının akma dayanımı değiştiğinde yönetmeliklerdeki denklemler tutarsız süneklikler verirken, geliştirilmiş olan önerilmiş denklemin tutarlı süneklikler verdiği; (ii)deney sonuçlarına göre, toplam kolon alanının çekirdek alanına oram değiştiğinde geliştirilmiş olan önerilmiş denkleme göre hazırlanmış kolonların sünekliklerinde gelişme gözlendiği; (iii) bu konuda daha fazla analitik ve deneysel çalışmalar yapılması gerektiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE MINIMUM CONFINEMENT IN SPIRAL COLUMNS Dinçer, Sarp M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Ersoy Co-Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe January 1999, 132 pages Minimum spiral confinement in circular columns is investigated under combined axial load and bending. An equation proposed by Ersoy and Özcebe is modified. Results of the equations giving the minimum volumetric spiral ratio in the Turkish and American codes, and the modified proposed equation are discussed. Code equations, based on the axially loaded column behavior, are compared with the modified proposed equation, based on the column behavior under eccentric loading. A computer program was developed in order to generate reliable moment- curvature relationships for columns under eccentric loading. Two equations in the codes, which give the minimum spiral confinement, were discussed considering different parameters by making computer-aided comparisons. The equation proposed by Ersoy and Özcebe was modified and outcomes of this equation were 111discussed using the computer program. Four spirally reinforced columns -two designed according to code equations, two designed according to the modified proposed equation- were tested under combined axial load and bending. It was found that; (i) according to computer aided study, code equations end up with inconsistent ductility when ratio of gross to core area of the column and yield strength of the spiral steel vary, while the modified proposed equation end up with consistent results; (ii) according to test results, ductility of the columns having the most critical gross to core area ratios are enhanced when they are designed according to the proposed equation; (iii) further analytical and experimental studies should be performed on this subject.