Karanlık üçlü kişilik özelliklerinin romantik ilişkilerdeki güç algıları ve intikam motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between dark triad personality traits, power perception in romantic relationships, and revenge motivation
- Tez No: 985451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGÜ BERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Güç, Kişilik özellikleri, Makyavelizm, Narsisizm, Psikopati, İntikam, Power, Personality traits, Machiavellianism, Narcissism, Psychopathy, Revenge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, karanlık üçlü kişilik özelliklerinin (Narsisizm, Makyavelizm ve Psikopati) romantik ilişkilerdeki güç algıları ve intikam motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma nicel araştırma tekniklerinden ilişkisel tarama yöntemi ile ele alınmıştır. Araştırma evrenini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) sınırları içerisinde yaşayan ve romantik ilişkisi olan yetişkin 413 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, belirtilen evrenden uygun yöntem ile seçilerek 18 yaş üstü tüm yetişkin bireyleri kapsamaktadır. Çalışma grubunu toplamda 211'ini kadın, 202'sini erkek birey oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği, İlişkilerde Güç Algısı Ölçeği ve İntikam Ölçeği uygulanmıştır. Veri analizleri aşamasında bağımsız örneklemde t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların verdikleri cevaplar üzerinden Cronbach Alfa katsayıları Karanlık Üçlü Ölçeği için 0,753, İlişkide Güç Algısı Ölçeği için 0,856, İntikam Ölçeği için ise 0,921 sonuçlarına ulaşılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Karanlık Üçlü Ölçeğinin Makyavelizm alt boyutu ile Narsisizm, Psikopati ve İntikam Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf düzeyde korelasyonlar bulunmuştur. Narsisizm alt boyutu ile Psikopati, İlişkideki Güç Algısı Ölçeği ve İntikam Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve zayıf düzeyde korelasyonlar tespit edilmiştir. Psikopati alt boyutu ile İlişkideki Güç Algısı Ölçeği arasında düşük kuvvette, İntikam Ölçeği puanları arasında orta kuvvette istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü korelasyonlar saptanmştır. Son olarak, regresyon analizleri sonucunda Makyavelizm ve Psikopati alt boyutundan alınan puanların İntikam Ölçeği puanlarını istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü olarak yordadığı, Narsisizm alt boyutundan alınan puanların ise İlişkideki Güç Ölçeği puanlarını istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü olarak yordadığı belirlenmiştir. Edinilen bulgular, karanlık üçlü kişilik özelliklerinin romantik ilişkilerdeki güç algısı ve intikam motivasyonu üzerindeki etkisine dikkat çekmekte olup, gelecekteki araştırmalarda bu değişkenlerin farklı ilişki türleri ve kültürel bağlamlar çerçevesinde incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between Dark Triad personality traits (Narcissism, Machiavellianism, and Psychopathy), perceived power in romantic relationships, and revenge motivation. The research was conducted using quantitative research methods and a correlational survey design. The study population consists of 413 adults living in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) and the Republic of Türkiye (TR), all of whom are currently in a romantic relationship. The sample was selected from this population using appropriate sampling methods and includes all adults aged 18 and above. The study group comprises 211 females and 202 males. The data collection instruments used in the study were the Demographic Information Form, the Short Dark Triad Scale, the Power Perception in Relationships Scale, and the Revenge Scale. For data analysis, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and multiple regression analysis were employed. Cronbach's alpha coefficients were calculated based on participants' responses, yielding values of 0.753 for the Dark Triad Scale, 0.856 for the Power Perception in Relationships Scale, and 0.921 for the Revenge Scale.The analysis revealed statistically significant, positive, and weak correlations between the Machiavellianism subdimension of the Dark Triad Scale and the scores of Narcissism, Psychopathy, and the Revenge Scale. Similarly, significant, positive, and weak correlations were found between the Narcissism subdimension and the scores of Psychopathy, Power Perception in Relationships Scale, and Revenge Scale. For the Psychopathy subdimension, statistically significant and positive correlations of low strength were identified with the Power Perception in Relationships Scale, and moderate strength correlations were found with the Revenge Scale.Finally, regression analyses indicated that scores on the Machiavellianism and Psychopathy subdimensions significantly and positively predicted scores on the Revenge Scale. In contrast, scores on the Narcissism subdimension significantly and positively predicted scores on the Power Perception in Relationships Scale. The findings highlight the impact of Dark Triad personality traits on perceptions of power and revenge motivation in romantic relationships, and it is recommended that future studies examine these variables across different types of relationships and cultural contexts.