Algılanan sosyal destek, nomofobi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiler
Reletionships between perceived social support, nomophobia and life satisfaction
- Tez No: 825696
- Danışmanlar: PROF. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nomofobi, Algılanan Sosyal Destek, Yaşam Doyum, Bağımlılık, Nomophobia, Perceived Social Support, Life Satisfaction, Dependence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma Üniversite Öğrencilerinin Algıladıkları Sosyal Destek, Nomofobi ve Yaşam Doyumu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Çalışma 300 kişi ile tasarlanmış olup katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Nomofobi Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmaktadır. Katılımcılar, üniversite öğrencileri arasından uygun örnekleme ile seçilmiştir. Çalışmaya katılımda gönüllülük esas alınmıştır. Yapılan çalışmanın bulguları incelendiğinde üniversite öğrencilerinde algılanan sosyal destek ile yaşam doyum arasında bir ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal destek ile yaşam doyum arasında neden sonuç ilişkisini belirlemek üzere regresyon analizi yapılmış ve regresyon analizi anlamlı bulunmuştur. Yapılan çalışmanın sonucuna göre üniversite öğrencilerinde algılanan sosyal destek ile yaşam doyum arasında pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Algılanan sosyal destek yaşam doyum düzeyini arttırmaktadır. Araştırmanın bir diğer değişkeni olan nomofobi ile yaşam doyumu arasındaki ilişki incelendiğinde nomofobi ve yaşam doyumu arasında korelasyon bulunamamıştır. Nomofobi ile yaşam doyumu arasında korelasyon olmadığı için aracılıktan da söz edilememektedir.
Özet (Çeviri)
This research was designed to examine the relationship between university students' perceived social support, nomophobia and life satisfaction. The study was designed with 300 people and a sociodemographic information form, Nomophobia scale and Perceived Social Support scale and Life Satisfaction scale were applied to the participants. Participants were selected from university students with convenient sampling. Participation in the study was based on volunteerism. When the findings of the study were examined, a relationship was found between perceived social support and life satisfaction in university students. Regression analysis was performed to determine the cause and effect relationship between perceived social support and life satisfaction, and the regression analysis was found to be significant. According to the results of the study, a positive correlation was found between perceived social support and life satisfaction in university students. Perceived social support increases the level of life satisfaction. When the relationship between nomophobia, another variable of the study, and life satisfaction was examined, no correlation was found between nomophobia and life satisfaction. Since there is no correlation between nomophobia and life satisfaction, mediation cannot be mentioned.