Algılanan kişi odaklı annelik bakımının erken ve geç postpartum dönemde depresyon ve posttravmatik gelişime etkisi: bir izlem çalışması
The effect of perceived person-centered maternity care on early and late postpartum depression and posttraumatic development: a follow-up study
- Tez No: 825697
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonu Depresyon, Kişi Odaklı Annelik Bakımı, Posttravmatik Gelişim, Postpartum Dönem, Postpartum Depression, Person-Centered Maternity Care, Posttraumatic Development, Postpartum Period
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Araştırma, algılanan kişi odaklı annelik bakımının erken ve geç postpartum dönemde depresyon ve posttravmatik gelişime etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini, Türkiyenin doğusunda bulunan bir hastanede son bir yılda doğum yapan kadınlar oluşturdu. Verilerin toplanmasında, Kişisel Bilgi Formu, KOABÖ, EPDSÖ ve TSBEÖ kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Cronbach's Alpha güvenirlik analizi, Pearson Korelasyon, Bağımlı gruplarda t-testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmada lohusaların erken postpartum dönemde KOABÖ toplam ve tüm alt boyutları (Değerli ve Saygılı Bakım, İletişim ve Özerklik, Destekleyici Bakım ) ile EPDSÖ arasında negatif yönde, TSBE toplam ve alt boyut (benlik algısında değişim, yaşam felsefesinde değişim, başkalarıyla ilişkilerde değişim) puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Geç postpartum dönemde ise değerli ve saygılı bakım alt boyutu hariç KOABÖ toplam ve diğer alt boyut puan ortalamaları ile EPDSÖ arasında negatif, KOABÖ toplam ve alt boyutları ile TSBE toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Ayrıca KOABÖ toplam ve alt boyutları, EPDSÖ toplam, TSBE toplam ve alt boyut puan ortalamaları erken ve geç postpartum döneme göre karşılaştırıldığında puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi. Sonuç: Erken ve geç postpartum dönemde kişi odaklı annelik bakım algısı arttıkça postpartum depresyonun azaldığı, travma sonrası gelişimin arttığı belirlendi
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out to determine the effect of perceived person-centered maternity care on depression and posttraumatic development in the early and late postpartum period. Material and Method: The universe of the research consisted of women who gave birth in the last year in a hospital in eastern Turkey The study was completed with 370 postpartum women. Personal Information Form, PCMCS, EPDS and PTGIS were used to collect data. In the evaluation of the data; In addition to descriptive statistics, Cronbach's Alpha reliability analysis, Pearson Correlation, t-test for dependent groups were used. Results: In the study, PTGIS total and sub-dimension (change in self-perception, change in life philosophy, change in relationships with others) mean scores of puerperal puerperants in the early postpartum period were negative between total and all sub-dimensions of PCMCS (Valuable and Respectful Care, Communication and Autonomy, Supportive Care) and EPDS. It was found that there was a statistically significant positive relationship between In the late postpartum period, and excluding the valuable and respectful care sub-dimension, there was a negative correlation between the total and other sub-dimension mean scores of PCMCS and EPDS, and a positive statistically significant relationship between the total and sub-dimensions of PCMCS and PTGIS total and sub-dimension mean scores. In addition, when the total and sub-dimensions of PCMCS, total EPDS, total PTGIS and sub-dimension mean scores were compared according to the early and late postpartum periods, the difference between the mean scores was found to be statistically significant. Conclusion: It was determined that as the perception of person-oriented maternity care increased in the early and late postpartum periods, postpartum depression decreased and post-traumatic development increased.