Determination of hot cracking susceptibilities of askaynak welding consumables for austenitic and taimless steels with mut test
Östenitik paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılan askaynak dolgu malzemelerinin sıcak çatlak hassasiyetinin mut testiyle belirlenmesi
  1. Tez No: 82580
  2. Yazar: HALUK ENGİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak çatlak, Sıcak çatlak test metodu, Boyuna eğme testi, MVT, katılaşma çatlakları, Sıcak yırtılma. VI, Hot crack, Hot crack test method, Longitudinal bending test, Modified varestraint test, Solidification cracking, Hot tearing. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN KAYNAĞINDA KULLANILAN ASKAYNAK DOLGU MALZEMELERİNİN SICAK ÇATLAK HASSASİYETLERİNİN MVT TESTİYLE BELİRLENMESİ ENGİNAR, Haluk Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay ANKARA Eylül 1999, 111 sayfa ODTÜ, Kaynak Teknolojisi Merkezi'nde, deneyleri tamamladıktan sonra, östenitik paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılan dolgu malzemelerinin sıcak çatlak eğiliminin bulunmasında MVT testinin güvenilirlik ve ucuzluğuna dikkat çekilmiştir. Bununla beraber, testin endüstriye sunulmasından önce, hassasiyetinin belirlenmesi için başka alaşımlarla ve metallerle de denenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada bütün dünyada referans bir method olarak kabul edilen MVT testi kullanılmıştır.Denenecek numunelerin tamamı ECZACIBAŞI ASKAYNAK tarafından hazırlanmış ve sponsorluğunda yapılmıştır. Deneyler beş değişik dolgu malzemesi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bunlar, AS P - 308 L, AS P 318 Super, AS P 316 L, AS P 347 ve ASP 310 R' dir. İlk dört malzemede çatlağa rastlanmamıştır. Aslında beklenen sonuç da budur, zira elektrot satışlarında çatlamayan dolgu malzemesi olarak belirtilirler. Bununla beraber, AS P 310 R elektrotu testler süresince çatlak meydana getirmiştir. Doğal olarak, bu dolgu malzemesinin kabul görüp görmeyeceği, tezin ilerideki safhalarında tartışılacaktır. Nihayet deneyler sona erince, MVT testinin östenitik paslanmaz çeliklerin kaynağında kullanılan dolgu malzemelerinin sıcak çatlama hassasiyetlerinin belirlenmesinde, deney süresince ve sonrasında, geçerli sonuçlar verdiği görülmüştür. Bununla beraber, bu deneyin standart olarak sunulmasından önce oluşan datanın sapmasını engelleyecek şekilde üzerinde daha çok çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF HOT CRACKING SUSCEPTIBILITIES OF ASKAYNAK WELDING CONSUMABLES FOR AUSTENITIC STAINLESS STEELS WITH MVT TEST ENGİNAR, Haluk M. Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA September 1999, 111 pages After the completion of series of experiments at the Welding Technology Center, METU, it has been paid attention to the reliability and the cheapness of the MVT Test method which is effectively used for the determination of hot cracking susceptibilities of austenitic stainless steel welding consumables of ECZACIBAŞI ASKAYNAK. However, prior to the introduction of the method to the industrial life, it has been found essential to conduct series of experiments with other alloys and metals to be able to measure the sensitivity of the test. The MVT (Modified Varestraint-Transvrarestraint) test which is a world wide method, was utilized as a reference test method in this particular study. IllConduction of tests of specimens, which were prepared by ECZACIBAŞI ASKAYNAK, has been established by under the sponsorship of the so-called firm too. Experiments came into picture by the determinations of HCS of five different types of ECZACIBAŞI ASKAYNAK welding consumables. Their designations were, AS P-308 L, AS P 318 Super, AS P 316 L, AS P 347, AS P-310 R. For the fisrt four of five, there occurred no cracks, which was the expected results, since they are sold as non-cracking welding consumables to the industry. However, the welding consumable AS P 310 R showed cracking during the tests. Finally after the completion of the series of tests, it was justified that the MVT Test method was highly reliable and gave quantitative results during the tests of determination of hot cracking susceptibilities of ASKAYNAK welding consumables used for the welding of austenitic stainless steels. However, there is big a need in many more experiments which will eliminate the scatter of data, to be able to describe it to be the standart test method for the determination of HCS.