An Investigation of students performances, difficulties and misconceptions in elementary algebra
Öğrencilerin temel cebir konularındaki başarı, güçlük ve kavram yanılgıları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 82581
  2. Yazar: AYHAN KÜRŞAT ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Yanlışlar ve Hatalar, Temel Cebir, Öğrenme Güçlükleri, Kavram Yanılgısı, Öğrenci Başarısı vı, Common Mistakes and Errors, Elementary Algebra, Learning Difficulties, Misconception, Students' Performance IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz ÖĞRENCİLERİN TEMEL CEBİR KONULARINDAKİ BAŞARI, GÜÇLÜK VE KAVRAM YANILGILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Erbaş, Ayhan Kürşat Yüksek Lisans., Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar Ersoy Haziran, 1999, 166 sayfa Bu çalışmada, öğrencilerin temel cebir, özellikle denklem (eşitlik) kurma ve çözmedeki başarı ve buna bağlı olarak karşılaşılan güçlükler incelenmektedir. Diğer bir deyişle, bu çalışmada incelenen araştırma problemi, farklı okullardan bir grup Türk öğrencinin temel cebir konularındaki basan ve karşılaştıkları güçlüklerdir. Analiz edilecek veriler, araştırmacı tarafından tasarlanan ve geliştirilen üç ayrı testle (Cebir Testi, Değişkenler Testi, Doğrusal Eşitlikler Testi) derlenmiştir. Geliştirilen cebir testleri, 1998-99 öğretim yılı sonbahar döneminde Ankara İli Yenimahalle İlçesinde, 217 hazırhk ve dokuzuncu sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Uygulanan testlerde deneklerin, yani Ankara' daki dört okuldaki öğrencilerin, genel başarısı göreceli olarak düşük olup başarı okuldan okula ve cebir konusunun birinden diğerine değişmektedir. Geliştirilen ve uygulanan testlerin (AlTe, VaTe, EqTe) sonuçlan karşılaştırıldığında öğrencilerin başarıları arasında okul tipi, sınıf düzeyi ve bir önceki yıl matematik notuna göre anlamlı farklar bulunurken, cinsiyete göre karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Daha açıkçası, uygulanan Cebir Testi1 nde (AlTe), öğrencilerin harfli ifadeler, sayıların bazı özelliklerini genelleme gibi temel cebir konularında değişik hata ve güçlüklerinin olduğu saptanmıştır. Değişkenler Testi' nde (VaTe) öğrencilerin sözel ifadelerden denklem kurarken genel olarak sözdizimsel çeviri yaptıklan gözlenmiştir. Ayrıca, ters dönme (reversal) hataların öğrencilerin arasında çok yaygın olduğu bulunmuştur. Bunlarm yanı sıra. Denklem Testi (EqTe) ile, öğrencilerin birinci dereceden birbilinmeyenli denklemleri çözmek için kullandıktan yanlış kurallar belirlenmiş ve sınıflandırılmıştır. Listelenen yanlışlar ve kavram yanılgılarla ilgili olarak alan yazınında (literature) bulunanların yanı sıra bulunmayan bazı kurallar da saptanmıştır. Bu çalışmada saptanan tüm güçlükler ve ortak yanlışlar, daha sonra, karşılaştırma yapmak ve sonuçlan yorumlamak için özel başlıklar altında gruplara aynlmıştır. Sonuç olarak, bu tez çalışmasında elde edilen araştırma bulguları öğrencilerin cebir konularında birtakım ciddi güçlüklerinin bulunduğunu göstermektedir. Bu nedenle bazı iyileştirici ve güçlükleri giderici çalışmalann yapılmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda, birtakım araç-gerecin tasarlanması ve geliştirilmesi, etkinliklerin öğretim programlan ile tümleştirilmesi (müfredat içine entegre edilmesi), ayrıca matematik öğretmenlerinin bu konularda hizmet içi eğitimlere alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION INTO STUDENTS' PERFORMANCES, DIFFICULTIES AND MISCONCEPTIONS IN ELEMENTARY ALGEBRA Erbaş, Ayhan Kürşat M.Sc, Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. Yaşar Ersoy June, 1999, 166 pages The purpose of this study was to investigate into the performances of Turkish students from different school types on elementary algebra problems, especially on forming and solving linear algebraic equations. To achieve this purpose, three-algebra tests (namely, Algebra Test, Variables Test, Equations Test) were designed and developed by the researcher. These tests were then administered to 217 ninth and preparatory grade students from four schools in Yenimahalle district of Ankara in the fall semester of 1998-99 school year. The general performances of the subjects, i.e. students from four schools in Ankara, seem to be relatively low in the applied tests, but vary from school to school, and from topics to topics in elementary algebra. Although significant differences between students' scores were found on the three designed and developed tests with respect to“school type”,“grade level”and“previous year math scores”, there was no significant effect of gender difference for the tests. More specifically, in Algebra Test (AlTe), various errors and students' difficulties were detected in certain elementary algebra subjects such as literal terms and the generalization of some properties of numbers. In Variables Test (VaTe), we found that students generally use syntactic translation while forming equations from verbal statements, and that reversal errors are the most persistent errors in forming equations. Furthermore, in Equations Test (EqTe), students' errors and common difficulties were investigated in solving linear algebraic equations with one unknown. Besides the mal-rules reported in literature the new ones were found in the present study. All difficulties and common errors detected in the iiipresent study were then categorised under some specific names in order to compare and interpret the results. Finally, the research findings in the present study indicate that students have serious difficulties in learning elementary algebra and various common errors and misconceptions. Therefore, a series of further studies should be done to remedy the difficulties and remove the misconceptions. In this respect, several instructional materials should be developed and integrated into mathematics curriculum as well as in-service education for mathematics teachers.