Factors associated with motivation and worry to become a leader: Dysfunctional parenting and social problem-solving skills
Lider olmaya yönelik hissedilen motivasyon ve kaygı ile ilişkili faktörler: Disfonksiyonel ebeveynlik ve sosyal sorun çözme becerileri
- Tez No: 825839
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP AYCAN, PROF. DR. MEHMET ESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dysfunctional parenting, social problem-solving, worries about leadership, motivation to lead
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Lider olmaya yönelik hissedilen motivasyon ve kaygı, ebeveynlik gibi erken yaşam deneyimlerinden etkilenebilir. Bireyler, erken yaşamlarında ebeveynlerinden liderlik faaliyetlerine ve davranışlarına nasıl dahil olacaklarını gözlemleyebilir ve öğrenebilirler. Sosyal sorun çözme becerileri bu ilişkide çok önemli bir role sahip olabilir. Önde gelen başa çıkma stratejilerinden biri olan sosyal sorun çözme becerileri yüksek olduğunda psikolojik dirençliliği artırarak olumsuz olayların birey üzerindeki etkisini azaltır (Eskin, 2012). Mevcut çalışma, ilk olarak disfonksiyonel ebeveynlik ile lider olmaya yönelik hissedilen motivasyon (Liderlik Etme Motivasyonu (MTL); Chan & Drasgow, 2001) ve kaygı (Lider Olma Kaygısı (WAL); Aycan & Shelia, 2019) arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bu ilişkide sosyal sorun çözme becerilerinin aracı rolünü araştırmayı hedeflemektedir. Bu çalışmada demografik sorular, sosyal sorun çözme envanteri ve algılanan ebeveynlik, lider olma kaygısı ve liderlik etme motivasyonu ölçeklerini içeren 20 dakikalık bir anket kullanılmıştır. Toplamda 320 katılımcı anketi tamamlamış ve 170 katılımcı gerekli şartları yerine getirerek veri olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiştir. Çoklu regresyon analizi, disfonksiyonel ebeveynliğin lider olmaya yönelik hissedilen motivasyon ve kaygı üzerinde doğrudan bir belirleyici olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, sosyal sorun çözme becerileri aracılığıyla disfonksiyonel ebeveynliğin lider olmaya yönelik hissedilen motivasyon ve kaygı üzerinde önemli bir etkisi olduğu bulunmuştur. Öyle ki, disfonksiyonel ebeveynlik, sosyal sorun çözme becerileri ile ve sosyal sorun çözme becerileri de lider olmaya yönelik hissedilen motivasyon ve kaygı ile önemli ölçüde ilişkili bulunmuştur. Sonuç olarak, disfonksiyonel ebeveynliğin dolaylı, sosyal sorun çözme becerilerinin ise doğrudan etkisi bu çalışma ile ortaya konulmuştur. Anahtar Kelime: Disfonksiyonel ebeveynlik, sosyal sorun çözme, lider olma kaygısı, liderlik etme motivasyonu
Özet (Çeviri)
Motivation and worry to become a leader may be influenced by early life experiences such as parenting. Individuals may observe and learn how to engage in leadership activities and behaviors from their parents in their early life. Social problem-solving skills may have a crucial role in this association, such that higher social problem-solving skills as one of the foremost coping strategies minimize the effect of negative incidents by increasing resilience (Eskin, 2012). The current study aimed firstly to examine the association between dysfunctional parenting and motivation and worry to become a leader that consists of 'Motivation to Lead' (MTL; Chan & Drasgow, 2001) and 'Worries About Leadership' (WAL; Aycan & Shelia, 2019). Also, this study intended to investigate the mediating role of social problem-solving skills in the association between dysfunctional parenting and MTL/WAL. This study is conducted as a correlational study in a cross-sectional design, including a 20-minute survey including demographic questions, social problem-solving inventory, and the scales of perceived parenting, worries about leadership, and motivation to lead. Overall, 320 participants completed the survey, and 170 participants fulfilled the necessary requirements and were evaluated as sample data. Obtained data is analyzed using SPSS. Multiple regression analysis was conducted, and the results showed that dysfunctional parenting is not a direct determinant of motivation and worry to become a leader. However, a significant impact of dysfunctional parenting on motivation and worry to become a leader is found through social problem-solving skills, such that dysfunctional parenting is significantly associated with social problem-solving skills, which are significantly related to motivation and worry to become a leader. Therefore, an indirect effect of dysfunctional parenting and a direct effect of social problem-solving skills have been revealed by this study.