Matematik ders kitabında yer alan görevlerin gerçekçi matematik eğitimi ilkeleri açısından incelenmesi ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Examination of the tasks in the mathematics textbook in terms of realistic mathematics education principles and evaluation according to teacher's opinions
- Tez No: 825841
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi Matematik Eğitimi, Matematik Görevi, Öğretmen Görüşü, Ders Kitabı İnceleme, Realistic Mathematics Education, Mathematics Task, Teacher Opinion, Textbook Review
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada 2022-2023 Eğitim-öğretim yılında Konya ilinde kullanılan 6.sınıf Matematik ders kitabındaki görevlerin Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) açısından incelenmesi ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ders kitabı incelenirken doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ders kitabının içeriği GME ilkeleri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen ders kitabı değerlendirme formuyla incelenmiştir. Öğretmenlere de araştırmacı tarafından geliştirilen öğretmen yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmaya Konya ilinde görev yapmakta olan meslekte en az 5 yılı tamamlamış 11 öğretmen katılmıştır. Çalışmanın analizine göre 1084 tane matematik görevi bulunmaktadır. Yapılan çalışmada alt öğrenme alanlarındaki görevlerde aktivite ilkesinin bulunma oranın en fazla“Çember”alt öğrenme alanında ikinci olarak ise“Doğal Sayılarla İşlemler”alt öğrenme alanında görüldüğü tespit edilmiştir. Gerçeklik ilkesinin“Veri Toplama ve Değerlendirme”alt öğrenme alanındaki görevlerin çoğunluğunda bulunduğu ve görevlerin yarısından fazlasında gerçeklik ilkesinin bulunduğu tespit edilmiştir. Düzey ilkesinin bulunma oranının en fazla“Sıvı Ölçme”alt öğrenme alanında bulunduğu tespit edilmiştir. İç-içelik ilkesinin ders kitabındaki matematik görevlerinde bulunma oranlarının birbirine çok yakın ve az olduğu görülmüştür. Etkileşim ilkesinin bazı alt öğrenme alanlarında hiç bulunmadığı ve ilkenin bulunduğu alt öğrenme alanlarında ise oranların birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin çoğunluğu ders kitabındaki görevlerin yetersiz olduğunu ve GME'nin ilkelerinin görevlerde az bulunduğunu ifade etmişlerdir. Ders kitabının GME'ye uygun düzenlenmesinin öğrencilerin kalıcı öğrenmesinde etkili olacağını düşünmüşlerdir. Ders kitabına gerekli düzenlemelerin yapılması ve ders kitabındaki görevlerin yeterli olmadığı durumlarda öğretmenlerin GME yaklaşımına uygun olarak kendi etkinliklerini tasarlamaları veya mevcut etkinlikleri uyarlamaları için öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programları düzenlenebileceği şeklinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the tasks in the 6th grade Mathematics textbook used in the province of Konya in the 2022-2023 academic year in terms of Realistic Mathematics Education (RME) and to evaluate them according to teachers' opinions. While examining the textbook, document analysis method was used. The content of the textbook used in the research was examined with the textbook evaluation form developed by the researcher in line with the principles of RME. Teacher semi-structured interview form developed by the researcher was applied to the teachers. 11 teachers who have completed at least 5 years in the profession working in Konya participated in the research. According to the analysis of the study, there are 1084 mathematical tasks. In the study, it was determined that the rate of the activity principle in the tasks in the sub-learning areas was seen the highest in the“Circle”sub-learning area, and secondly in the“Operations with Natural Numbers”sub-learning area. It has been determined that the reality principle is present in the majority of the tasks in the sub-learning area of“Data Collection and Evaluation”and that the reality principle is present in more than half of the tasks. It has been determined that the rate of the level principle is found mostly in the“Liquid Measurement”sub-learning area. It has been observed that the rates of the nested principle in mathematics tasks in the textbook are very close to each other and less. It has been observed that the interaction principle does not exist at all in some sub-learning areas and the rates are very close to each other in the sub-learning areas where the principle is present. Most of the teachers stated that the tasks in the textbook were insufficient and the principles of RME were few in the tasks. They thought that the arrangement of the textbook in accordance with RME would be effective in the permanent learning of the students. It has been suggested that in-service training programs can be organized for teachers so that necessary arrangements are made in the textbook and in cases where the tasks in the textbook are not sufficient, teachers can design their own activities in accordance with the RME approach or adapt existing activities.