Glutathione s-transferase theta 2-2: Characterization in rat liver and determination in human breast tissues
Glutatyon s-transferaz teta-2-2 sıçan karaciğerinde karakterize edilmiş ve insan meme dokularında tayini
- Tez No: 82590
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Menaftil sülfat, glutatyon S-transferaz Teta (2-2), meme kanseri, isozim. vı, Menaphtyl sulfate, glutathione S-transferase theta (2-2), breast cancer, isozyme IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
oz GLUTATYON S-TRANSFERAZ TETA2-2 : SIÇAN KARACİĞERİNDE KARAKTERİZE EDİLMESİ VE İNSAN MEME DOKULARINDA TAYİNİ Ergüney, Pmar Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi, Prof. Dr. Mesude İşcan Ocak, 1999, 77 Sayfa Glutatyon S-transferazlar (GST) (EC 2.5.1.18) elektrofilik madde ile glutatyonik konjugasyonunu katalize ederek detoksifikasyonunu sağlayan enzimlerdir. Memelilerde en az 4 farklı sitozolik GST ailesi vardır, Alfa, Mu, Pi ve Teta. Bugüne dek, sıçanda 3 teta isozim grubu - sGSTTl-1, sGSTT2-2 ve sGSTT3-3, insanda da iki çeşit teta isozimi - GSTT1-1 ve GSTT2-2, tespit edilmiştir. Bu çalışmada, sıçan karaciğerinde ve insan meme dokusunda GSTT2-2 enzimi menaftil sülfat sübstrat olarak kullamlarak incelenmiştir. Sıçan karaciğerinde, insan meme kontrol dokusunda ve insan meme tümör dokusunda bulunan ortalama GSTT2-2 aktiviteleri sırasıyla, 3.08 + 0.56 nmol/dak/mg, 6.26 ± 1.79 nmol/dak/mg and 8.72 ± 2.75 nmol/dak/mg'dır.Reaksiyon hızının 400^g proteine ve 15 dakika süresine kadar doğru orantılı olduğu gözlendi. Sıçan karaciğeri GSTT2-2 enzimi en yüksek aktiviteyi pH: S3 ve 37 °C'de. verdiği saptandı. GSTT2-2 0.5 mM menaftil sülfat ve 5 mM GSH konsantrayonlannda doygunluğa ulaştı. Sıçan karaciğerinde GSTT2-2'nin GSH için Vmax ve Km değerleri sırasıyla 2.7 nmol/dak/mg ve 1.00 mM olarak ve menaftil sülfat içinse 2.86 nmol/dak/mg ve 0.021 mM olarak hesaplandı. Sıçan karaciğerinde yapılan karakterizasyon çalışmaları sonucu elde edilen optimum şartlarda, 18 insan meme dokusunda GSTT2-2 aktivitesi incelendi. Menaftil sülfatın sübstrat olarak kullanıldığı bu ölçümlerde, tümörlü dokudaki GSTT2-2 enzim aktivitesinin kontrol dokudaki enzim aktivitesinden daha yüksek olduğu istatistiksel olarak saptandı. GSTTl-1 aktivitesi ile GSTT2-2 aktivitesi karşılaştırıldığında ise, aralarında bir korrelasyon olmadığı, yani biribirilerinden bağımsız oldukları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GLUTATHIONE S-TRANSFERASE THETA 2-2: CHARACTERIZATION IN RAT LIVER AND DETERMINATION IN HUMAN BREAST TISSUES Ergüney, Pınar M. S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Mesude İşcan January, 1999, 77 pages Glutathione S-transferases (GSTs) (EC 2.5.1.18) are detoxication enzymes capable of catalyzing the conjugation of glutathione (GSH) with a wide variety of electrophilic compounds. In mammals there are at least 4 distinct families of soluble cytosolic GSTs; Alpha, Mu, Pi and Theta. Up to date 3 rat Theta-class enzymes, rGSTTl-1, rGSTT2-2 and rGSTT3-3 and two human enzymes, Tl-1 and T2-2 are known. In this study, some properties of rat liver and human breast tissue GSTT2-2 towards menaphtyl sulfate (MS) was examined. The specific activity of rat liver, human breast control tissues and human breast tumor GSTT2-2 towards MS was found as 3.08 ± 0.56 nmol/min/mg, 6.26 ± 1.79 nmol/min/mg and 8.72 + 2.75 nmol/min/mg, respectively. mThe rate of conjugation reactions were linear up to 400 ug of rat liver cytosolic protein for at least 15 minutes. The rat liver GSTT2-2 showed its maximum activity at pH: 8.3. Rat liver GSTT2-2 seemed to be saturated at 0.5 mM MS and 5 mM GSH concentrations. The Vmax and Km values of rat liver GSTT2- 2 for menaphtyl sulfate was 2.86 nmol/min/mg and 0.021 mM, respectively, and for GSH 2.7 nmol/min/mg and 1.00 mM, respectively. By using the optimum conditions determined in rat liver tissue, the GSTT2-2 activity was determined in 18 human breast samples. The GSTT2-2 activity determined by using menaphtyl sulfate as substrate in human breast tumor tissue was found to be significantly ( p< 0.02) higher than in human breast control tissue. When the GSTT1-1 and GSTT2-2 activities in human control and cancerous breast samples were examined, no correlation was found between the two enzymes activities in neither the control nor tumor breast tissues.