Drying of the protein rich stream in wheat starch production to produce vital gluten
Püskürtmeli kurutma yöntemiyle vital gluten üretimi
  1. Tez No: 82589
  2. Yazar: ERDOĞAN ERGİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. SUZAN KINCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vital Gluten, Disperzion, Püskürtmeli Kurutma, Reoloji vııı, Vital Gluten, Dispersion, Spray Drying, Rheology
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz PÜSKÜRTMELİ KURUTMA YÖNTEMİYLE VİTAL GLUTEN ÜRETİMİ Ergican, Erdoğan Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Suzan Kıncal Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Eylül 1999, 151 sayfa Batter prosesi, ıslak ayırma yöntemi ile buğday unundan gluten ve nişasta elde etmek için kullamlan süreçlerden biridir. Buğday ununa kıyasla, doğru şekilde işlenmiş ve kurutulmuş buğday nişastası iki, gluten ise yirmi kat daha değerlidir. Bu sebeple, gluten elde etme koşullan önem taşımaktadır. Bu tezde buğday ununun ıslak ayırma prosesine tabi tutulması ile elde edilen ıslak $uten kullanılarak, gluten disperzionlan elde edilmiştir. Hazırlama yöntemleri ve akışkanlık özellikleri arasında bir ilişki kurma çabası ile %14, 16 ve 18 oranında kuru maddeli gluten disperzionlannda, paçallama zamanı, asetik viasit/gluten oranı, ve disperzion sıcaklığının viskozite ve yüzey gerilimi üzerine etkileri incelenmiştir. Disperzion sıcaklığındaki değişimin, disperzion viskozitesi ve yüzey gerilimi üzerinde en kuvvetle etkin olduğu gözlenmiştir. Bu etkinin yüksek disperzion kuru madde yüzdesinde daha da kuvvetli olduğu saptanmıştır. Deneysel veriler üssel bağımlılık biçiminde korrele edildiğinde çıkan ve 0.767-0.888 bulunan akış indeksi değerleri, disperzionlann sıcaklığı azaldıkça ve kuru madde oram arttıkça Newton kanununa uyan davranış biçiminden giderek uzaklaştıklarım göstermiştir. Bunu takiben, bu gluten disperzionlan püskürtmeli kurutma yöntemi ile kurutulmuş ve ürünler viskoelastik davranışlarını incelemek için dinamik sinusoidal kayma testlerine tabi mtulmuşlardır. Püskürtmeli kurutma değişkenlerinin, kurutulan gluten ömeMermin vitalit olma hali üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Giriş hava sıcaklığının (140-220°C), atomlaştuıcı basıncının (4-9 atm), disperzion sıcaklığının (20-40°C), gluten-nişasta ayırma sıcaklığının (20-40°C), disperzion besleme debisinin (18-35 ml/dak) ve kuru madde içeriğinin (14-18%), reolojik özellikler, kısaca yığılma modülü G' (elastik karakter) ve yitirme modülü G" (viskos karakter) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Giriş hava sıcaklığının püskürtmeli kurutma yöntemi ile loıratulmuş gluten omeWerinin vital olma hali üzerinde en önemli role sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Su sıcaklığı 40°C olarak yürütülen ıslak ayırma işleminden elde edilen glütenin, yine bu sıcaklıkta kura madde içeriği %18 olacak şekilde ve 30 g asetik asit/kg gluten ilavesi ile 2 dakika paçallanması sonucunda elde edilen vudisperzionlaraı, püskürtmeli kurutucuda giriş hava sıcaklığı 160°C, atomlaştuıcı basıncı 5 atm ve disperzion besleme debisi 25 ml/dak koşullan altında kurutulmasıyla elde edilen ürünlerin vitalite bakımından piyasada üretilen vital glütenle karşılaştınlabilir olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DRYING OF THE PROTEIN-RICH STREAM IN WHEAT STARCH PRODUCTION TO PRODUCE VITAL GLUTEN Ergican, Erdoğan M. Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. N. Suzan Kincal Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı September 1999, 151 pages Batter process is one of the processes used to obtain gluten and starch from wheat flour by wet separation. Wheat starch is about two fold and wheat gluten is about twenty fold more valuable than wheat flour when properly handled and dried. Due to this, obtaining and handling gluten is important. Therefore in this thesis gluten production is studied. Starting from wet gluten, obtained by wet separation of wheat flour, gluten dispersions were obtained. In an effort to relate the flow characteristics to the preparation parameters, effects of blend time (1-4 minutes), acetic acid/gluten ratio (10-40 111g/kg) and dispersion temperature (20-40°C) have been examined by viscosity and surface tension measurements on gluten dispersions of 14, 16 and 18% dry matter content. It was found that change in dispersion temperature had the most significant effect on dispersion viscosity and surface tension. It was also seen that the effect of the dispersion temperature was most pronounced in the most concentrated dispersion. The flow indices of the dispersions, found to be between 0.767-0.888, determined by power law fitting showed that the flow behavior deviated more from being Newtonian as the dry matter content increased and the temperature decreased. Following this, these gluten dispersions were spray dried and then subjected to dynamic sinusoidal stress-strain analysis to determine their viscoelastic behavior. The effects of spray drying parameters on the vitality of spray dried gluten samples have been investigated. The effects of air inlet temperature (140-220°C), atomization pressure (4-9 atm), dispersion temperature (20-40°C), gluten-starch separation temperature (20- 40°C), dispersion feed rate (18-35 ml/min) and gluten dry matter content (14-18%) on the viscoelastic properties, namely the storage modulus, G' (elastic character) and the loss modulus, G" (viscous character) were considered. It was concluded that the air inlet temperature played the most important role on the vitality of the spray dried gluten samples. Gluten dispersions obtained from a separation process carried out with water at 40°C, dispersed by the addition of 30 g acetic acid/kg gluten for 2 minutes at 40°C, to give 18% dispersion dry matter content, fed at the same temperature to the spray dryer IVoperating at an atomization pressure of 5 atm and at a feed rate of 25 ml/min, and 160°C air inlet temperature yields vital gluten of quality comparable to commercial vital gluten.