A Sequence stratigraphical approach from microfacies analyses to the aption-albion peritidal carbonates of polat cimestone (Seydişehir)
Polat kireçtaşının apsiyen-albiyen gel-git çevresi karbonatlarına mikrofosiyes analizleri ile sekons stratigrafik yaklaşım (Seydişehir)
- Tez No: 82600
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Batı Toroslar, Seydişehir, Polat Kireçtaşı, sekans stratigrafisi, parasekans, karbonat mikrofasiyesi, Apsiyen içi deniz seviyesi vı, Western Taurides, Seydişehir, Polat Limestone, sequence stratigraphy carbonate microfacies, intra-Aptian sea level fall. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz POLAT KİREÇTAŞI'NIN APSİYEN - ALBİYEN GEL-GİT ÇEVRESİ KARBONATLARINA M İKROFASİYES ANALİZLERİ İLE SEKANS STRATİGRAFİK YAKLAŞIM (SEYDİŞEHİR) GAZİULUSOY, Zeynep Elif Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir ALTINER Ocak, 1999, 97 sayfa Polat Kireçtaşı'nın (Seydişehir bölgesi,Batı Toroslar) Apsiyen - Albiyen zaman aralığındaki gel-git çevresi karbonatlarında sekiz fasiyes tanımlanmıştır. Bunlar karst breş' i (gel-git üstü), algli bağlamtaşı (gel-git üstü, üst gel-git arası), pelletli bioklastlı bağlamtaşı (gel-git üstü, üst gel-git arası), algli kaba malzemeli (üst gel-git arası), pelletli tanetaşı (üst gel-git arası), peloidli vaketası / tanetaşı (üst gel-git arası, gel-git altı) ve Sa/pifigopore/Ja'h ve Foraminiferli vaketası / istiftaşı 'dır (alt gel-git arası, gel git altı). Ostrakodlu çamurtaşı ise tipik olarak üst gel-git arası ortamında gözlenmektedir.Seydişehir bölgesinde ölçülmüş kesit bu fasiyeslerin sıralanmasını içeren otuzbeş parasekanstan oluşmaktadır. Bu parasekanslar üste doğru sığlaşan metre ölçeğinde çökeller olup, beş tip altında tanımlanmıştır. Her tip kendi içinde bir fasiyes organizasyonuna sahip olup, tanımları esas olarak tabandaki tabakaların fasiyeslerine göre yapılmıştır. Çalışma alanında bu parasekansları kapsayan beş adet üçüncü derece sekans sınırı vardır. Mesozoyik - Senozoyik devir çizelgesinde bulunan 1 12 milyon senelik Apsiyen içi sekans sınırı, bu çalışmadaki kesitte de mevcuttur. Seydişehir kesiti Apsiyen zamanında deniz seviyesinin belirgin bir şekilde düşmesini, Albiyen zamanında ise deniz seviyesinin artışını ortaya koymaktadır. Ölçülmüş kestitin alt kısmında regresif, üst kısmında ise transgresif özellik gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEQUENCE STRATIGRAPHICAL APPROACH FROM MICROFAC1ES ANALYSIS TO THE APTIAN - ALBIAN PERIT1DAL CARBONATES OF POLAT LIMESTONE (SEYDİŞEHİR) GAZİULUSOY, Zeynep Elif M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir ALTINER January, 1999, 97 pages Aptian - Albian peritidal carbonates of Polat Limestone (Seydişehir region, Western Taurides) comprise eight types of facies. Those facies are karst breccia (supratidal environment), algal boundstones (supratidal to upper intertidal environment), Pellet bioclast boundstone (supratidal to upper intertidal), algal rudstone (upper intertidal), pellet grainstone (upper intertidal) and peloid wackestone / grainstone (upper intertidal to subtidal) and Salpingoporella and Foraminifera wackestone / packstone (lower intertidal to subtidal environment). The Ostracoda rich mudstones are characteristically found in the upper intertidal environment. IllThe measured section in Seydişehir consists of thirty-five parasequences composed of stacking pattern of subtidal to supratidal facies. These parasequences are meter-scale, shall owing-upward cycles and divided into five types. Each has its own facies organization and their definition is basically based on the facies characteristics of the bottom beds. Along the measured section, five third order sequence boundaries observed and the 112 million year intra- Aptian sequence boundary of Mesozoic- Cenozoic cycle chart is also present in the section. The Seydişehir section clearly shows a marked sea level fall in the Aptian and rise in Albian. The cycles at the bottom of the section is regressive whereas transgressive cycles are observed towards the top.