Moda ve kimlik ilişkisinin postmodern çerçevede göstergebilimsel olarak değerlendirilmesi: David Bowie ve Zeki Müren örneği
Secondary evaluation of fashion and identity relationship in a postmodern framework: The example of David Bowie and zeki̇ Müren
  1. Tez No: 826037
  2. Yazar: SÜHEYLA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL SAYIMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Kimlik, Cinsiyet, Queer, Performans, Fashion, Identity, Gender, Queer, performativity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Moda kimlik performanslarının önemli bir bileşeni ve güçlü bir iletişim aracıdır. Modanın en güçlü gösterenlerinden biri olan giyim bedene olan yakınlığı ve giysi dizilimlerinin keyfi olarak değiştirlme ve yeniden kurulma olanağından dolayı kimliği hem güçlü bir biçimde ifade eder hem de onun yıkılıp yendiden inşası için bireylere bir imkân sahası yaratır. Bu bağlamda çalışma Judith Butler'ın performatifik kavramı üzerine bir görüş sunmuştur ve moda ve kimlik ilişkisini bu çerçevede değerlendirmiştir. Judith Butler queer yazının güçlü bir temsilcisidir. Çalışmanın örneklemini queer kimliğin en önemli temsilcilerinden David Bowie ve Zeki Müren oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemleri amaçlı olarak şeçilmiş, Roland Barthes'ın göstergebilim yaklaşımlarıyla çözümlenmiş ve betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Çalışmanın sonunda modanın kimlik performanslarının vazgeçilmez bir aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fashion is an important component of identity performances and a powerful communication tool. Clothing, which is one of the most powerful signifiers of fashion, not only strongly expresses identity, but also creates an opportunity space for individuals to demolish and reconstruct it, due to its proximity to the body and the possibility of arbitrarily changing and re-establishing clothing sequences. In this context, the study presented an opinion on the performative concept of Judith Butler and evaluated the relationship between fashion and identity within this framework. Judith Butler is a strong representative of queer writing. The sample of the study consisted of David Bowie and Zeki Müren, one of the most important representatives of queer identity. The samples of the study were selected purposefully, analyzed with the semiotics approaches of Roland Barthes and interpreted with the descriptive analysis method. At the end of the study, it was concluded that fashion is an indispensable tool of identity performances.