Laboratuvarlarda iyi laboratuvar uygulamaları & kalite güvence programı
Good laboratory practices in laboratories & quality assurance program
  1. Tez No: 826119
  2. Yazar: DERYA ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Laboratuvar Uygulamaları, Laboratuvar Kalite ve Standardizasyonu, Yetkilendirme, Good Laboratory Practices, Laboratory Quality and Standardization, Authorization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU), laboratuvarlarda bilimsel araştırmaların yürütülmesi, belgelenmesi ve raporlanması için standartlar oluşturan bir dizi kılavuz ve ilkedir. İLU'nın uygulanması, deneysel verilerin kalitesinin, güvenilirliğinin ve bütünlüğünün sağlanmasında çok önemli bir rol oynar. İnovasyonu yönlendirmek ve politika kararlarını bilgilendirmek için bilimsel gelişmelere güvenilen bir çağda, İLU'na bağlı kalmak, doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar üretmek için çok önemlidir. Bu proje İLU'nın önemini, temel unsurlarını ve bilimsel araştırma üzerindeki etkisini keşfetmeyi amaçlamaktadır. İLU, standartlaştırılmış protokoller uygulayarak, doğru kayıtları koruyarak ve kalite kontrol önlemleri uygulayarak deneysel verilerin kesinlik, doğruluk ve tutarlılıkla üretilmesini sağlar. İLU, iyi belgelenmiş ve standartlaştırılmış metodolojilerin kullanımını teşvik ederek araştırmacıların deneyleri yeniden üretmesine ve sonuçları doğrulamasına olanak tanır. İLU, araştırma deneklerinin ve laboratuvar personelinin güvenliğini sağlamak için protokoller ve prosedürler oluşturur. Farmasötikler, kimyasallar ve yiyecek ve içecek gibi pek çok endüstri, katı düzenleyici gerekliliklere tabidir. Sonuç olarak İLU, laboratuvarların en yüksek bilimsel araştırma standartlarını sürdürmeleri için hayati bir çerçevedir. Laboratuvarlar, İLU ilkelerine bağlı kalarak bulgularının doğruluğunu, güvenilirliğini ve bütünlüğünü sağlayarak bilgideki ilerlemelere katkıda bulunur. Bilimsel araştırmalar gelişimini sürdürdükçe, İLU'nın uygulanması ve ilerlemesi, bilimsel keşfin geleceğini şekillendirmede etkili olmaya devam edecektir.
Özet (Çeviri)
Good Laboratory Practices (GLP) are a set of guidelines and principles that establish standards for the conduct, documentation, and reporting of scientific research in laboratories. The implementation of GLP plays a crucial role in ensuring the quality, reliability, and integrity of experimental data. In an era where scientific advancements are relied upon to drive innovation and inform policy decisions, adherence to GLP is paramount for producing accurate and reproducible results. This project aims to explore the importance of GLP, its key elements, and its impact on scientific research. GLP ensures that experimental data is generated with precision, accuracy, and consistency.by implementing standardized protocols, maintaining accurate records, and employing quality control measures. GLP promotes the use of well-documented and standardized methodologies, allowing researchers to reproduce experiments and validate results. GLP establishes protocols and procedures to ensure the safety of research subjects and laboratory personnel. Many industries, such as pharmaceuticals, chemicals, and food and beverage, are subject to stringent regulatory requirements. In conclusion, GLP is a vital framework for laboratories to maintain the highest standards of scientific research. By adhering to GLP principles, laboratories ensure the accuracy, reliability, and integrity of their findings, contributing to advancements in knowledge and promoting public trust. As scientific research continues to evolve, the continued implementation and advancement of GLP will remain instrumental in shaping the future of scientific discovery. vi