Yaratıcı dramanın yönteminin kullanıldığı matematik dersinde ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin problem çözme ve kurma becerilerinin incelenmesi
The method of creative drama is used primary school second grade students in mathematics lesson examination of problem solving and installation skills
- Tez No: 826118
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA AYDOĞDU İSKENDEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Matematik, Problem Çözme, Problem Kurma, Creative Drama, Mathematics, Problem Solving, Problem Posing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Matematik dersi öğrencilerin çeşitli gelişim alanlarını hedefleyerek matematiksel dile hakim olmalarını ve matematiksel becerileri kazanmalarını sağlamaktadır. Matematiksel becerilerden başlıcaları problem çözme ve kurma becerileridir. Problem çözebilme yalnızca akademik anlamda öğrencileri geliştirmez, yaşamlarında karşılaşacakları problemler için çözüm yolları üretebilmelerini sağlar. Güncellenen öğretim programıyla yalnızca problem çözme değil problem kurma becerisinin de üzerinde durulmakta, öğrencilerden nitelikli problemler kurabilmeleri beklenmektedir. Çünkü problem kurmak kavramları, kavramların hangi anlama geldiğini, çeşitli durumlar arasındaki ilişkileri kavrayabilmeyi gerektirir. Öğrencilerin problem kurma becerilerinin gelişebilmesi problem çözme becerisine bağlıdır çünkü bu beceriler birbiriyle ilişki içindedir ve bağımsız düşünülemez. Ülkemizde yapılan ulusal ve uluslararası sınav sonuçlarından anlaşıldığı gibi problem çözme başarıları hedeflenenden oldukça uzaktır. Bunun sebebi öğrencilerin ilk aşamada yetersiz kalmalarıdır. Problemlerin anlaşılmaması matematiğin çoğunlukla soyut kavramlardan oluşması ve öğrencilerin bu soyut kavramları zihinlerinde açıklayamamalarından kaynaklanmaktadır. Özellikle ilkokul kademesi öğrencileri soyut kavramları anlamakta oldukça zorlanmaktadırlar. Matematiğin soyut yapısından kaynaklanan anlaşılmazlık gerçek yaşam durumlarının matematiksel dile aktarılmasını, problemlere dönüştürülmesini zorlaştırmaktadır. Yapılan çalışmalarla birlikte öğrencilerin problem kurma becerilerinin istenen düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin matematiksel kavramları anlayabilmesi ve yaşamlarına aktarabilmeleri öğretim sürecine bizzat katılıp yaparak yaşayarak sürece dahil olmaları ile mümkün olacaktır. Çağdaş bir yöntem olan yaratıcı drama yöntemi öğrencilerin soyut kavramları somutlaştırabilmelerini sağlar, dolayısıyla matematik öğretimi için oldukça etkilidir. Literatürde problem çözme ve kurma becerilerinin birlikte incelendiği çok az çalışma bulunmakta, drama yöntemiyle problem kurma çalışmalarının yapılmadığı görülmektedir. Araştırmada hazırlanan drama ders planlarıyla yaratıcı drama yoluyla matematik öğretiminin 2. sınıf öğrencilerinin problem çözme ve kurma becerileri üzerine etkilerinin ve sınıf içi yansımaların karma araştırma yöntemi kullanılarak ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilkokul 2. sınıfa devam eden 18 öğrenci ile birlikte yaratıcı drama yöntemi benimsenerek 3 atölye halinde planlanmış matematik dersleri yapılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden sıralı açıklayıcı tasarım kullanılmıştır. Araştırmada nicel boyutta basit deneysel desen kullanılmış ve problem çözme ön test, son test ve problem kurma ön test, son test yapılarak nicel veriler elde edilmiş; nitel boyutta gözlem yapılmıştır. Testler sonucunda elde edilen veriler puanlama anahtarı ile analiz edilmiş, öğrencilerin testlerden aldıkları puanlar istatistiksel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Yapılan gözlemlerden elde edilen veriler ise betimsel-yorumsal analiz ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yaratıcı drama yönteminin matematik öğretiminde kullanılmasının ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin problem çözme ve kurma becerileri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ve yapılan gözlemler sonucunda öğrencilerin yaratıcı drama ile işlenen bir dersten keyif aldıkları, derse olan ilgilerinin arttıkları ve aynı zamanda sosyal becerilerinin gelişim gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Mathematics course aims at mastering the mathematical language and gaining mathematical skills by targeting various development areas of the students. The main mathematical skills are problem solving and posing skills. Problem solving not only improves students academically, but also enables them to produce solutions for the problems they will encounter in their lives. With the updated curriculum, not only problem solving but also problem posing skills are emphasized and students are expected to be able to pose quality problems. Because posing a problem requires understanding the concepts, what the concepts mean, and the relationships between various situations. The development of students' problem-solving skills depends on their problem-posing skills because these skills are interrelated and cannot be considered independently. As it is understood from the results of national and international exams held in our country, problem solving success is far from the target. The reason for this is that students are inadequate in the first stage. The inability to understand the problems is due to the fact that mathematics mostly consists of abstract concepts and students cannot explain these abstract concepts in their minds. Especially primary school students have difficulties in understanding abstract concepts. The incomprehensibility arising from the abstract structure of mathematics makes it difficult to transfer real life situations into mathematical language and turn them into problems. Studies have shown that problem posing skills are not at the desired level. It will be possible for students to understand mathematical concepts and transfer them to their lives if they participate in the teaching process and participate in the process by doing and living. Creative drama method, which is a contemporary method, enables students to embody abstract concepts, so it is very effective for teaching mathematics. There are very few studies in the literature examining problem solving and posing skills together, and problem posing studies with drama method have never been done. With the drama lesson plans prepared in the research, it was aimed to reveal the effects of teaching mathematics through creative drama on the problem solving and posing skills of the 2nd grade students and the reflections in the classroom by using mixed research method. For this purpose, together with 18 students attending the 2nd grade of primary school, the creative drama method was adopted and the mathematics lessons planned in 3 workshops were held. Sequential explanatory design, one of the mixed research methods, was used in the research. In the research, quantitative quasi-experimental design was used and quantitative data were obtained by problem solving pre-test, post-test and problem-posing pre-test and post-test; qualitative observations were made. The data obtained as a result of the tests were analyzed with the scoring key, and the scores that the students got from the tests were analyzed using statistical methods. The data obtained from the observations were analyzed with descriptive-interpretive analysis. As a result of the research, it was revealed that the use of creative drama method in mathematics teaching had positive effects on the problem solving and posing skills of primary school 2nd grade students, and as a result of the observations, the students enjoyed a lesson taught with creative drama, their interest in the lesson increased and their social skills improved at the same time.