Sınırda karbon düzenlemelerinin bir çıktısı olan karbon vergisinin Türkiye perspektifinde analizi
Which is an output of carbon regulations at the border from the perspective of Turkey
  1. Tez No: 826135
  2. Yazar: MUHAMMED SEMİH GEÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürebilirlik, Karbon Vergisi, Sınır Karbon Düzenlemesi, Sustainability, Carbon Tax, Carbon Regulation at the Border
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Dünya nüfusunda meydana gelen hızlı artışlar çevre tahribatı, doğal kaynakların kontrolsüz biçimde tüketilmesi ve iklim değişikliği gibi sorunları beraberinde getirmektedir Bununla birlikte bu sorunlara kalıcı çözümler üretebilmek için mevcut bulunan kaynakların da kıt halde olması sürdürülebilirlik kavramının gündeme gelmesine yol açmıştır. Sürdürülebilirlik kavramı, kıt halde bulunan bu mevcut kaynakların planlı ve dengeli bir şekilde tüketime konu edinilmesi gerektiği üzerinde durmaktadır. Böylelikle gelecek kuşaklarında gereksinimleri göz önünde bulundurularak akılcı ve kalıcı çözümler ile doğa tahribatının da önüne geçilebilmesi mümkün görülmektedir. Günümüzde sürdürülebilirlik kavramının önemi giderek artmakta ve sürdürülebilirliğe yönelik akılcı çözümlerin ele alındığı eylem planları bulunmaktadır. Avrupa Birliği tarafından bu eylem planlarının çıktılarından biri olarak gündeme gelen karbon vergisi ve sınırda karbon düzenlemesi sürdürülebilirliği çevre ve ekonomi boyutuyla bir arada ele alarak ekonomik faaliyetlerin çevre üzerindeki tahribatını en aza indirebilmek için bütüncül bir yaklaşımı ortaya çıkartmaktadır. Bütüncül yaklaşımın ürünü olarak bu eylem planı Sera gazı salınımı temelli iklim değişikliği ile mücadele de“kirleten öder”ilkesini benimseyen karbon vergisi ve sınırda karbon düzenlemesi mekanizması ile küresel ticarette karbon yoğun üretim tekniği kullanılarak üretilen mal ve hizmetlere ilave maliyetler yüklemektedir. Çalışmanın konusunu, çevre tahribatının önlenebilmesi ve küresel ticarette tam rekabet şartlarının v sağlanabilmesi için ele alınan düzenlemeler ile karbon vergisinin uygulanabilirliği oluşturmaktadır. Aynı zamanda çalışmanın bütününde literatür taraması kapsamında Uluslararası Organizasyonlar, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin karbon vergisi karşısındaki tutumu ve karbon vergisinin Türkiye'de uygulama alanı bulabilecek mevcut durumunun analiz edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid increases in the world population bring with them problems such as environmental destruction, uncontrolled consumption of natural resources and climate change. However, the fact that the resources available to create permanent solutions to these problems are also scarce has led to the concept of sustainability coming to the agenda. The concept of sustainability emphasizes that these scarce existing resources should be made the subject of consumption in a planned and balanced. Thus, it is considered possible to prevent the destruction of nature with rational and permanent solutions by taking into account the needs of future generations. Today, the importance of the concept of sustainability is gradually increasing, and there are action plans that address rational solutions to sustainability. The carbon tax and decarbonization at the border, which are on the agenda of the European Union as one of the outputs of these action plans, reveal a holistic approach to minimize the environmental damage of economic activities by considering sustainability together with the environmental and economic dimension. As the product of a holistic approach, this action plan imposes additional costs on goods and services produced using carbon-intensive production technique in global trade with the carbon tax and the carbon regulation mechanism at the border, which adopts the principle of“polluter pays”to combat climate change based on greenhouse gas emissions. The subject of the study is the applicability of the carbon tax with the regulations taken into account in order to prevent vii environmental destruction and ensure full competition conditions in global trade. At the same time, it is aimed to analyze the attitude of International Organizations, the European Union and Turkey towards the carbon tax and the current situation of the carbon tax that may find an application area in Turkey within the scope of the literature review throughout the study.