İlköğretim öğrencilerinde eğitsel oyunların değer gelişimi ve ahlaki karar alma tutumu üzerindeki etkisi
The effect of educational games on value development and material decision-making attitudes in primary school students
- Tez No: 826163
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Öğrenci, Değer Gelişimi, Ahlaki Karar Alma Tutumu, Eğitsel Oyun, Primary Education, Student, Value Development, Moral Decision-Making Attitude, Educational Game
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim öğrencilerinde eğitsel oyunların değer gelişimi ve ahlaki karar alma tutumu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada gerçek deneme modellerinden ön test- son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Alemdağ İlk-ortaokulu 5. sınıf öğrencileri; örneklemi ise söz konusu evren içerisinden araştırmaya gönüllü katılım gösteren 40 (20 deney + 20 kontrol) öğrenci oluşturmuştur. Araştırma veriler,“Kişisel Bilgi Formu”,“Sporcu-Öğrenci Değer Ölçeği”ve“Altyapı Sporlarından Ahlaki Karar Alma Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde gruplar arasındaki ön test puanları arasındaki farklılığın kaynağını belirlemek için“bağımsız gruplar t-testi”, grup içi ön test-son test puanları arasındaki farklılığın belirlenmesi için "eşleştirilmiş gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırmada eğitsel oyunların oynatıldığı deney grubunun değer gelişimleri açısından sonuçları incelendiğinde; sorumluluk ve centilmenlik, saygı, nezaket ve dostluk ve değer gelişimi toplam ölçek puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir (p.05). Sonuç olarak, eğitsel oyunların ilköğretim öğrencilerinde değer gelişimleri ve ahlaki karar alma tutumlarını olumlu yönde etkilediği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, one of the existent experimental models was used in order to collect data, the pretest posttest control group design. The population of the research is Alemdağ Primary and Secondary; The sample consisted of 40 (20 experiment + 20 control) students who wanted to participate in the research voluntarily and were selected by convenience sampling method from the population in question. Research data were collected with the“Personal Information Form”,“Athlete-Student Value Scale”and“Moral Decision-Making Scale from Infrastructure Sports”. In the analysis of the data, the“independent groups t-test”was used to determine the source of the difference between the pretest scores between the groups, and the“paired groups t-test”was used to determine the difference between the pretest-posttest scores within the group. The results of the experimental group in which the educational games were played in the research were examined in terms of value development; Statistically significant differences were found in the total scale scores of responsibility and courtesy, respect, courtesy and friendship, and value development (p.05). As a result from looking at the data collected it has been revealed that educational games positively affect the value development and moral decision-making attitudes of primary school students.