Sağlık yöneticileri ve çalışanların dijital okuryazarlık düzeylerinin iş tatminine etkisi: Sakarya ili örneği
The effect of digital literacy levels of health managers and employees on job satisfaction: The case of Sakarya province
  1. Tez No: 826167
  2. Yazar: ELİF DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖRGEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Hastane, İş Tatmini, Sağlık Çalışanları, Yönetim, Digital Literacy, Job Satisfaction, Hospital, Management, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnternet, gelişen teknoloji ve yeni ortaya çıkan araçlar hem çalışma şeklimizi hem de diğer bireylerle iletişimimizi etkilemektedir. Bu çalışmada, sağlık kurumlarında görev yapan sağlık yönetici ve çalışanların sosyo-demografik özelliklerinin dijital okuryazarlık ve iş tatmininin alt boyutları arasında bir farklılık ile dijital okuryazarlığın alt boyutlarının iş tatminin alt boyutları üzerindeki etkisi ortaya konulup önerilerin getirilmesidir. Çalışmada nicel araştırma deseni kullanılmış olup tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırma Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde görev yapan 396 kişiden oluşan sağlık yöneticileri ve çalışanların katılımıyla gerçekleşmiştir. Veri toplama aracı olarak Ng (2012) tarafından geliştirilen, Hamutoğlu ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçeye geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılan, dört alt boyuttan ve17 sorudan oluşan Dijital Okuryazarlık Ölçeği, Weiss ve arkadaşları (1967) tarafından geliştirilen iki alt boyut ve 20 sorudan oluşan Minnesota İş Tatmini Ölçeği ve sosyo-demografik bilgileri içeren sekiz soruluk Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 27.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İki grup farkını ortaya koymak için“Bağımsız Örneklem T-Testi”, üç ve üzeri grup arasındaki farkı ortaya koymak için“One Way ANOVA Testi”, farkın kaynağını belirlemek için Post-Hoc testlerinden biri olan“Tukey Testi”kullanılmıştır. Çalışmadaki ilişki ve etkiyi saptamak için Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre dijital okuryazarlığın alt boyutları ile içsel tatmin ve dışsal tatmin arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki mevcutken (p0,001). Araştırmada dijital okuryazarlığın alt boyutları ile kurumda çalışma süresi, mesleki tecrübe ve kurumdaki pozisyon arasında anlamlı bir farklılık olduğu; cinsiyet, medeni durum, yaş ve eğitim düzeyi ile arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. İş tatmininin alt boyutlarından içsel tatmin ile cinsiyet, yaş ve kurumdaki pozisyon arasında anlamlı bir farklılık varken, dışsal tatmin ile sadece kurumdaki pozisyon arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Çalışma yapılan kurumda analiz sonucunda saptanan eksiklikler giderilerek sunulan hizmetin daha verimli ve etkin bir şekilde verileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Internet, developing technology and emerging tools affect both the way we work and the way we communicate with other individuals. In this study, a difference between the socio-demographic characteristics of health managers and employees working in health institutions and the sub-dimensions of digital literacy and job satisfaction and the effect of the sub-dimensions of digital literacy on the sub-dimensions of job satisfaction are presented and suggestions are made. Quantitative research design was used in the study and it is a descriptive study. The research was carried out with the participation of health managers and employees consisting of 396 people working in Sakarya University Training and Research Hospital. The Digital Literacy Scale consisting of four sub-dimensions and 17 questions, which was developed by Ng (2012) and whose validity and reliability studies were conducted in Turkish by Hamutoğlu et al. (2016), the Minnesota Job Satisfaction Scale consisting of two sub-dimensions and 20 questions developed by Weiss et al. (1967) and the Personal Information Form with eight questions containing socio-demographic information were used as a data collection tool. The data were analyzed using the SPSS 27.0 package program.“”Independent Sample T-Test“ to reveal the difference between the two groups, ”One Way ANOVA Test" to reveal the difference between three or more groups and Tukey Test, one of the Post-Hoc tests, was used to determine the source of the difference. Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis were used to determine the relationship and effect in the study. According to the results of the research, there was a positive low-level significant relationship between the sub-dimensions of digital literacy and internal satisfaction and external satisfaction (p0.001). In the research, it was found that there was a significant difference between the sub-dimensions of digital literacy and the duration of work, professional experience and position in the institution; It was determined that there was no significant difference between gender, marital status, age and education level. While there is a significant difference between internal satisfaction, which is a sub-dimension of job satisfaction, and gender, age and position in the institution, there is a significant difference between external satisfaction and only the position in the institution. It is thought that the service offered will be provided more efficiently and effectively by eliminating the deficiencies determined as a result of the analysis in the institution where the study is conducted.