Breeding biology and feeding ecology of the eastern imperial eagle, aquila heliaca in north-central Anatolia
  1. Tez No: 82628
  2. Yazar: HAYDAR MEHMET GÜRSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. CAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şah Kartal, Aquita heiiaca, biyoçeşitlilik, Türkiye, Beslenme Ekolojisi, Avlanma, Biyolojisi, Imperial Eagle, Aquila heliaca, Biodiversity, Turkey, Feeding Ecology, Foraging, Breeding Biology. lit
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
öz KUZEY-ORTA ANADOLUT>A ŞAH KARTAL, AQUILA HEUACA'NİN ÜREME BİYOLOJİSİ VE BESLENME EKOLOJİSİ HAYDAR MEHMET GÜRSAN YÜKSEK LİSANS, BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Can Bilgin May L999 Doğu Şah Kartalı (Aquila heliaca) Avrasya'nın orta enlemlerinde yayılış gösteren, nadir bir kartal türüdür. Bu çalışma, türün Türkiye'deki durumu ve yayılışına açıklık getirmeyi ve üreme biyolojisi ve beslenme ekolojisini araştırmayı amaçlamaktadır. 5000 km2,lik alanda yapılan araştırmalar sonucunda» beş ile yedi çift Şah Kartalın ürediği tespit edilmiştir. Habitat analizi, üreyen kuşların yüksekliği 900-1500 m. arası olan, su kütlelerine yakın olan ve orta yaşlı Kara Çam (Pimıs nigra) gruplarının kenarlarına yakın bölgeleri tercih ettiğini göstermektedir. Son veriler, türün bilinen üreme dağılımı, güneye, Toros Dağlarına doğru genişlemekte olduğunu IVgöstermektedir.Bu veriler ve çeşitli belirsizlik kaynaklarım da içeren tahminler, Tüm Türkiye populasyonunun 42-180 çift arası olduğu sonucunu vermektedir. Aktif yuvaları kullanan çiftler üzerinde yapılan gözlemler, üreme başarısı, yuvadaki davranışları, üreme fenolojisi, ve türler arası ilişkilerle ilgili bilgiler sağlamıştır. Yumurtlama Nisanın ilk yarısında gerçekleşip, yavruların yumurtadan çıkması 15-25 Mayıs arasındave yavruların uçmaları Temmuz sonundan Ağustos ortasına kadarki zaman diliminde gerçekleşmektedir. Başarılı yuva başına ortalama 1.57 yavru uçmaktadır. Doğrudan gözlem ve dışkı topağı analizleri, Şah Kartal'ın bölgede genel bir avcı tür olduğunu ortaya koymaktadır. En önemli besinleri, küçük ve orta büyüklükte memeli ve kuşlardır. Evcil hayvan leşleri de sıklıkla kullanılmakta ve diyetin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bir kaç kasıtlı olarak avlanma olayı kaydedilmekle beraber insan etkisinin oldukça az olduğu görülmüştür. Ergin olmayan bireyler arasında yüksek olduğu varsayılan ölüm oram ve uygun yuva ağaç sayışıma az bulunuşu, türün Türkiye populasyonu için kısıtlayıcı faktörler olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BREEDING BIOLOGY AND FEEDING ECOLOGY OF THE EASTERN IMPERIAL EAGLE AQUILA HEUACA IN NORTH-CENTRAL ANATOLIA HAYDAR MEHMET GÜRS AN M. Sc. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can Bilgin May 1999 The Eastern Imperial Eagle (Aquila heliaca) is a rare eagle distributed in the middle latitudes of Eurasia. This study aimed to clarify its status and distribution in Turkey, and study breeding biology and feeding ecology of the- species in north central Turkey. Surveys carried out in an area of 5000 km2 yielded five to seven breeding pairs. Habitat analysis showed that breeding birds preferred territories between 900- 1500 m. altitude that are close to a water body and at the edge of a wooded patch, mostly composed of middle-aged Black Pine {Pimts nigra} trees. Recent records expanded the known breeding range of the species south into the Taurus Ranges. Estimates based on these data^ and incorporating various sources of uncertainty, gave a total population size of 42-180 pairs for all of Turkey. uObservations on pairs with active nests provided information on breeding success, behavior at nest, phenology of breeding, as well as on interspecific interactions. Eggs were laid in the first half of April, hatched between 1 5-25 May, and chicks-fledged from late July to mid- August. An average of 1.57 young fledged per successful nest. Based on pellet analyses and direct observations the Imperial Eagle was found to be a generalist predator in the study area. Most significant prey were small- to medium- sized mammals and birds. Carcasses of domestic animals were regularly utilized and constituted an important part in the diet. Human disturbance seems to be negligible although eases of shooting were recorded. Presumed high immature mortality as well as lack of suitable nesting trees may be the primary limiting factors for the Turkish population.