Numerical integration of constrained hamiltonian systens
Sınırlandırılmış hamilton sistemlerinin sayısal çözümleri
- Tez No: 82629
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARASÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Pozisyona bağlı kısıtlamalar, Hamilton sistemleri, Hamilton- Dirac denklemleri, impetus-striction formülasyonu iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz SINIRLANDIRILMIŞ HAMILTON SİSTEMLERİNİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ Gürtunca, Burcu Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent Karasözen Ocak 1999, 56 sayfa Bu çalışmada, sınırlandırılmış Hamilton sistemlerinin Hamilton-Dirac denklemleri, genişletilmiş Hamilton,“impetus-striction”formülasyonu ve in- volüsyon yaklaşımları ile sınırlandırılmamış Hamilton denklemlerine dönüştürülmesi ele alınmıştır. Bu şekilde oluşturulan sistemler iki farklı simplektik yöntemle; kapalı orta-nokta metodu ve Lobatto III A - B Runge-Kutta yöntemi ile çözülmüştür. Sayısal sonuçlar Hamilton, pozisyon ve momentum hatalarını koruması açısından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL INTEGRATION OF CONSTRAINED HAMILTONIAN SYSTEMS Gürtunca, Burcu M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Bülent Karasözen January 1999, 56 pages In this work several unconstrained Hamiltonian formulations of con strained Hamiltonian systems are considered, i.e. the Hamilton-Dirac equa tions, extended Hamiltonian, involution approach and impetus-striction for mulation. The resulting systems are integrated with two different symplec- tic integrators; implicit mid-point method and Lobatto III A - B partitioned Runge-Kutta method. The numerical results obtained are compared with re spect to Hamiltonian, position and momentum preservation. Keywords : Holonomic constraints, Hamiltonian systems, Hamilton-Dirac equa tions, impetus-striction formulation m