Implementation of an algorithm for petri net based design inference network
Petri net tabanlı tasarım-çokarım ağı için bir algoritma geliştirilmesi
  1. Tez No: 82627
  2. Yazar: SERKAN GÜROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBÜLKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Ağı Benzetimcisi (DNS), Tasarım Otomasyonu, Petri Net, Mekatronik Tasarım. VI, Design Network Simulator (DNS), Design Automation, Petri Net, Mdchatronic Design. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz PETRI NET TABANLI TASARIM-ÇIKARTM AGI İÇİN BİR ALGORİTMA GELİŞTİRİLMESİ GÜROGLU, Serkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Eylül 1999, 126 sayfa Bu tez çalışmasında, mühendislik tasarım sürecindeki kavramsal tasarım aşamasının otomasyonuna katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen Petri Net tabanlı tasarım-çıkarım ağının (PNDN) bilgisayar uygulaması olan Tasarım Ağı Benzetimcisi (DNS) yazılım paketi sunulmaktadır. Otomasyon, ürün gelişim sürecinin üretim yada kalite kontrol gibi pek çok aşamasının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Tüm bu aşamalarda, otomasyon kuramın matematiksel biçiminin yanısıra, bilgisayar destekli uygulamasına ihtiyaç duyar. DNS, kavramsal tasarım sürecinin otomasyonu için bu ihtiyacı karşılamayı hedeflemektedir. Bu çalışmada, PNDN mimarisinde tanımlanan tasarım ağının kurulmasının ve bu ağ üzerindeki bilgi akışının, bilgisayar uygulamaları bir nesneye yönelikgörsel programlama ortamı kullanılarak tamamlanmıştır. Kurulan ağların bilgisayar yardımıyla değerlendirilmesi için de bir algoritma önerilmiştir. Ayrıca, DNS 18 mekatronik sistemin kavramsal tasarımında PNDN mimarisinin uygulanması için kullanılmıştır. Bu çalışmaların ışığında, DNS'in tasarımcılar arasındaki fikir alış-verişini kolaylaştıran, görsel zeminde detaylı bir arayüz sunduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF AN ALGORITHM FOR A PETRI NET- BASED DESIGN INFERENCE NETWORK GÜROGLU, Serkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN September 1999, 126 pages This thesis presents the Design Network Simulator (DNS) software package, an implementation of a Petri Net-Based Design Inference Network (PNDN), which models information flow on a functional basis and supports domain integration, to facilitate design automation at the conceptual design phase of an engineering design procedure. Automation has been an indispensable part of the many stages of the product development period such as manufacturing or quality control. In all these stages, automation needs computer implementation of the theory besides the mathematical formalism of it. DNS aims to satisfy this need for the automation of the conceptual design stage. IllIn this study, computer implementation of the design network construction defined in the PNDN architecture, information flow on this network has been completed by using an object-oriented, visual programming environment. An algorithm is also proposed for the computer-aided evaluation of the constructed networks. Moreover, DNS has been used for the application of the PNDN architecture in the conceptual design of 18 mechatronic systems. In the light of these studies, it has been observed that DNS presents a sophisticated interface to facilitate the interchanging of ideas among several designers on a visual basis.