Evaluation of drug use habits of university students during the COVİD-19 pandemic period
COVİD-19 pandemisi döneminde üniversite öğrencilerinin ilaç kullanma alışkanlıklarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 826292
  2. Yazar: AMMAR HAJ HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA PEYMAN ERTUĞ, PROF. DR. YUSUF KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı İlaç Kullanımı, COVID-19, Pandemi, Koronavirüs, Farmakoloji, Rational Drug Use, COVID-19, Pandemic, Coronavirus, Pharmacology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: 2019'un sonlarında Coronavirüs adlı yeni bir virüs SARS-CoV-2 olarak tanımlandı. Çin'in bazı bölgelerinde yerel olarak yayılmaya başlayan virüs, dünya genelinde baş döndürücü bir hızla yayıldı ve bir solunum yolu hastalığı pandemisine neden oldu. Akılcı İlaç Kullanımı (AIK); bireylerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun zaman ve dozda, en düşük fiyatla ve kolay bir şekilde elde edebilme yeteneğidir. Covid-19 pandemi döneminde, hastalık ve ilaçlarla ilgili bilgi karmaşasının ve yanlış ilaç kullanımının halk arasında geniş çapta yaygın olduğu görülmektedir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin COVID-19 salgını sırasında akılcı ilaç kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç & Yöntem: Etik kurul onaylı 24 soruluk anket çalışmamız, Türkiye Adana'daki Çukurova Üniversitesi'ne kayıtlı 401 üniversite öğrencisi ile Üniversitenin kampüsü, yemekhanesi, kütüphanesi ve farklı fakültelerinde yüz yüze görüşmeler yapılarak elde edilen verilerin toplanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız; demografik bilgiler, COVID-19 ile ilgili genel tutum ve ilaç kullanımı, vitamin, mineral ve bitkisel ilaç kullanımı, antibiyotik ilaç kullanımı, antidepresan ilaçların kullanımı ile ilgili ankette yer alan soruların cevaplandırılması şeklinde planlanmıştır. Veri toplama işlemi sonrasında istatistiksel analiz için her anketin verileri SPSS programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 239 (%59,6)'u kadın, 162 (%40,4)'si erkek; 117 (%29,2) tıp, 99 (%24,7) mühendislik, 185 (%46,1) edebiyat alanları olmak üzere 401 üniversite öğrencisi katılmıştır. COVID-19 ile ilgili genel tutum ve ilaç kullanımına yönelik katılımcılardan 378'i (%94, 3) COVID-19 aşısı olduğunu, 23'ü (%5,7) aşı yaptırmadığını belirtmiştir. Aşı yaptıran katılımcılardan 244'ü (%64,5) iki doz, 123'ü (%32,5) üç doz, 11'i (%2,9) bir doz aşı yaptırdığını bildirmiştir. Vitamin, Mineral ve bitkisel ilaç kullanımına yönelik katılımcılardan 335'i (%83,5) herhangi bir takviye kullanmadığını, 66'sı (%16,5) COVID-19'a karşı korunma amaçlı takviye kullandıklarını bildirmiştir. Antibiyotik ilaç kullanımına yönelik katılımcılardan 381'i (%95), antibiyotik ilaç kullanmadığını, 20'si (%5) antibiyotik ilaç kullandığını bildirmiştir. Antidepresan ilaçların kullanımına yönelik katılımcılardan 389'u (%97), herhangi bir antidepresan ilaç kullanmadığını, 12'si (%3) antidepresan ilaç kullandığını bildirmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, Türkiye, Adana'daki Çukurova Üniversitesi'ne kayıtlı anket çalışmasına katılan öğrencilerin COVID-19 pandemi döneminde akılcı ilaç kullanımına yönelik yüksek düzeyde bilgi, olumlu tutum ve davranışlara sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In late 2019 a new virus called Coronavirus SARS-CoV-2 has been identified. The virus that started to spread locally in some parts of China, has spread in an overwhelming speed across the globe and has caused a pandemic of respiratory illness. The pandemic has huge effect on the Rational drug use (RDU) which is defined by the World Health Organization (WHO); as the ability of individuals to obtain the appropriate drug, at the appropriate time and dose, at the lowest price and easily, according to their clinical findings and individual characteristics. It is shown that during the Covid-19 pandemic, confusion and misunderstanding of information about the pandemic, disease, and drugs has spread widely among the public. This study was conducted to evaluate the knowledge-attitudes-behaviors of university students regarding rational drug use during the COVID-19 epidemic. Materials & Methods: The ethics committee approved a 24-questions survey study which was filled by study participants with a total of 401 surveys collected. The collection was done by face-to-face interviews with enrolled students at Çukurova university campus's main Squares, Dining Hall, Library, Different faculties, and cafeterias. In this study, answers were collected of questions about demographic information, general attitude towards COVID-19 and drugs use, vitamins use, mineral and herbal medicines use, antibiotic drugs use, and the use of antidepressant drugs. After the data collection process, the data of each questionnaire was entered in the SPSS software for evaluation and statistical analysis. Results: In this study 401 university students participated, including 239 (59.6%) women and 162 (40.4%) men. 117 (29.2%) medicine students, 99 (24.7%) engineering students, 185 (46.1%) literature students. Regarding the general attitude and drug use regarding COVID-19, 378 (94.3%) of the participants stated that they had COVID-19 vaccine, and 23 (5.7%) did not. Of the vaccinated participants, 244 (64.5%) reported two doses, 123 (32.5%) three doses, and 11 (2.9%) one dose. Regarding the participants' use of vitamin, mineral and herbal medicines, 335 (83.5%) reported that they did not use any supplements, and 66 (16.5%) reported that they used supplements for protection against COVID-19. The participants' use findings of antibiotic drugs were follows; 381 (95%) reported that they did not use antibiotic drugs, and 20 (5%) reported that they used antibiotic drugs. Plus, the participants' use of antidepressant drugs were as follows; 389 (97%) reported that they did not use any antidepressant drugs, and 12 (3%) reported that they used antidepressant drugs during the COVID-19 pandemic. Conclusion: The results indicate high level of knowledge and positive attitudes and behaviors among students enrolled at Çukurova university in Adana, Turkey toward rational drug use during the COVID-19 pandemic.