Bir tıp fakültesi 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı ve zamatyn yönetimi ile depresyon anksiyete stres düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of depression anxiety stress levels with smartphone addiction and time management in 1st, 2nd and 3rd years of a medical facul
  1. Tez No: 828434
  2. Yazar: ARZU SAYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ESİN OCAKTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Stres Tıp Fakültesi Öğrencileri, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Zaman Yönetimi, DASÖ- 21, ATBÖ- KF, ZYÖ, Depression, Anxiety, Stress, Medical Faculty Students, Smartphone Addiction, Time Management, DASS-21, SAS-SF, TMQ
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Son yıllarda küresel olarak ruh sağlığı sorunlarının arttığı özellikle gençler acısından teknolojinin gelişmesi yasam koşullarının değişmesi gibi çesitli nedenlerle önemli bir gündem olduğu bilinmektedir. Tıp fakültesi öğrencileri daha fazla yüke maruz kalmaları nedeniyle depresyon, anksiyete ve stres gibi sağlık sorunları acısından daha fazla risk altındadır. Bu nedenle bir tıp fakültesinde öğrenim gören 1., 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin saptanması ve akıllı telefon bağımlılığı, zaman yönetimi ve diğer faktörler ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Kasım-Aralık 2022 tarihleri arasında yürütülen ve kesitsel özellik taşıyan bir araştırmadır. Araştırmanın evreni, bir üniversitenin tıp fakültesinde öğrenim gören 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileridir. Çalışmada tıp fakültesi 1., 2. ve 3. sınıfta öğrenim gören 1200 kişiden örneklem hacmi hesabı ile 292 olarak hesaplanmış, her sınıftan 150 öğrenci olmak üzere 450 öğrenciye ulaşılması hedeflenmiştir. Çalısmanın sonunda 452 kişi dahil edilmiştir. Veri toplama formu; araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu, akıllı telefon bağımlılığı ölçeği, zaman yönetimi ölçeği ve depresyon anksiyete stres ölçeğinden oluşmaktadır. Veri toplama formu gözlem altında öğrenciler tarafından doldurulmuştur. Veriler, IBM SPSS İstatistik Paket Programı ile analiz edilmiş ve analiz sürecinde ANOVA testi, Bağımsız gruplar t-testi, Post hoc tukey testi, Regresyon analizi, Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular:. Öğrencilerin %61.3'ünde depresyon belirtileri, %64.8'inde anksiyete belirtileri, %46.7'sinde stres belirtileri olduğu saptanmıştır. İki değişkenli analizlerde; cinsiyet ile anksiyete ve stres, anne ve babanın birliktelik durumu ile depresyon ve anksiyete, ailenin ekonomik durumu ile depresyon, kişisel aylık gelir durumu ile depresyon ve stres, tıp fakültesini isteyerek seçme durumu ile depresyon ve stres, aile bağları ile depresyon ve stres, psikolojik destek alma durumu ile anksiyete ve stres, derslerde başarı durumu, arkadaşlarıyla ilişkisi, fiziksel aktivite durumu, sigara kullanma durumu, hastalık durumu, düzenli ilaç kullanımı, 1.derecede akrabada ruhsal tanı, günlük akıllı telefonla ilgilenme süresi, günlük akıllı telefon kontrol etme sıklığı, akıllı telefonun kullanma amacı, kendini akıllı telefona bağımlı olarak değerlendirme durumu, akıllı telefon bağımlılığı ve zaman yönetimi ile depresyon, anksiyete ve stres arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada tıp fakültesi öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri yüksek bulunmuştur. Etkili faktörler incelendiğinde öğrencilere eğitim psikolojik destek ve sosyal destek sağlanmasının önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that mental health problems have increased globally in recent years, especially for young people, and it is an important agenda for various reasons such as the development of technology and the change in living conditions. Medical school students are at higher risk for health problems such as depression, anxiety and stress because they are exposed to a greater load. For this reason, it was aimed to determine the depression, anxiety and stress levels of 1st, 2nd and 3rd year students studying in a medical faculty and to evaluate their relationship with smartphone addiction, time management and other factors. Materials and Methods: This research is a cross-sectional study conducted between November and December 2022. The population of the research is 1st, 2nd and 3rd year students studying at a university's medical faculty. In the study, the sample size was calculated as 292 from 1200 students studying in the 1st, 2nd and 3rd grades of the medical faculty, and it was aimed to reach 450 students, 150 students from each class. At the end of the study, 452 people were included. Data collection form; The questionnaire developed by the researchers consists of the smartphone addiction scale, the time management scale and the depression anxiety stress scale. The data collection form was filled by the students under observation. The data were analyzed with the IBM SPSS Statistical Package Program and ANOVA test, Independent groups t-test, Post hoc tukey test, Regression analysis, Pearson correlation test were used in the analysis process. Results: Of the students, 61.3% had depression symptoms, 64.8% had anxiety symptoms. and 46.7% had stress symptoms. In bivariate analyses; gender with anxiety and stress, parental relationship with depression and anxiety, family economic status with depression, personal monthly income with depression and stress, choosing medical school willingly with depression and stress, family ties with depression and stress, receiving psychological support with anxiety and stress, success in class, relationship with friends, physical activity status, smoking habit, illness, regular drug use, psychiatric diagnosis in first degree relative, daily smartphone use, daily smartphone checking frequency, smartphone use A statistically significant relationships were found between the purpose of the study, the status of self-assessment as a smartphone addict, smartphone addiction, time management, and depression, anxiety and stress. Conclusion: In this study, depression, anxiety and stress levels were found to be high in medical faculty students. When the effective factors are examined, the importance of providing educational psychological support and social support to students has emerged.