Balon ile açılan transkateter aort kapak replasmanı yapılan gri zon anulusa sahip hastalarda işlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of balloon expandable transcatheter aortic valve replacement results in patients with grey zone aortic annulus diameter
  1. Tez No: 826369
  2. Yazar: SERKAN YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Transkateter Aort Kapak Replasmanı, Gri Zon Anulus, Balon İle açılabilen, Transcatheter Aortic Valve Replacement, Grey Zone Annulus, Balloon Expandable
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Transkateter Aort Kapak Replasmanı (TAKR); son yıllarda ciddi semptomatik aort darlığı hastalarında Cerrahi Aort Kapak Replasmanı tedavisine önemli bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır. TAKR işleminde kullanılan kapak boyutu aortik anulus çapına göre belirlenmektedir. Bu tez çalışmamızda; gri zon aortik anulus çapına sahip balon ile açılabilen TAKR işlemi yapılan hastalarla normal aralıkta aortik anulus çapına sahip hastaları kıyaslayıp; kapak tipinin ve daha küçük çaplı kapak ile daha büyük çaplı kapak seçiminin etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Kasım 2016-Aralık 2021 tarihleri arasında balon ile açılabilen kapak ile TAKR yapılan toplam 166 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların işlem öncesi genel demografik verileri, klinik özellikleri, medikal geçmişleri ve aynı zamanda hastane içinde yaşadıkları majör olayları, elektronik hastane bilgi sisteminden incelenerek elde edilmiştir. Çalışma grubu normal aralık anulus çapına sahip hastalar ve gri zon anulus çapına sahip olan hastalar olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Gri zon anulus çapına sahip olan hasta grubu daha sonra ayrıca kapak seçimine göre daha küçük çaplı kapak ve daha büyük çaplı kapak olmak üzere 2 alt gruba ayrıldı. Guplar arası işlem sonrası paravalvüler kaçak (PVK) ve rezidüel transvalvüler gradient (TVG) gibi ekokardiyografi veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %71,7 (n:119)'si normal aralık anulus çapına sahipken; %28,3 (n:47)'ü gri zon anulus çapına sahipti. Normal aralık hasta grubunda işlem sonrasında %34,4 (n:41) hastada minimal; %14,2 (n:17) hastada hafif; %6,1 (n:7) hastada hafif-orta PVK; gri zon hasta grubunda %23,4 (n:11) hastada minimal; %34 (n:16) hastada hafif; %8,5 (n:4) hastada hafif-orta ve %4,3 (n:2) hastada ise orta derecede PVK tespit edilmiştir. İşlem sonrası daha belirgin PVK sıklığı gri zon hasta grubunda daha fazla bulunmuştur. (p:0,002) İşlem sonrası aort kapakta maksimum gradient; normal aralık anulus çapına sahip hasta grubunda 15,59 (± 6,67) mmHg iken; gri zon anulus çapına sahip olan hasta grubunda 18,25 (± 7,63) olarak bulunmuştur. TVG gri zon anulus çapına sahip hasta grubunda daha yüksek bulunmuştur.(p:0,028). Gri zon anulus çapına sahip hastalarda PVL ve TVG açısından daha büyük çaplı kapak kullanılan ve daha küçük çaplı kapak kullanılan gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunmamıştır.(p> 0,05) Sonuç: Balon ile açılan TAKR işlemlerinde anulus çapı gri zonda kalan hastalarda seçilen kapak tipinden, daha küçük çaplı kapak ve daha büyük çaplı kapak seçiminden bağımsız olarak işlem sonrası maksimum TVG ve PVK görülme sıklığı, normal aralıkta anulusa sahip hastalara kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: In severe, symptomatic aortic stenosis patients; Transcatheter Aortic Valve Replacement (TAVR) has emerged as an important alternative to Surgical Aortic Valve Replacement recently. In TAVR procedure; the valve choice is made according to aortic annulus measurements. In this study; we compared grey zone annulus and non-grey zone annulus patients who underwent TAVR with balloon expandable valve and also aimed to evaluate the impact of valve type and under or oversizing the valve. Materials and Methods: We retrospectively examined 166 patients who underwent TAVR with balloon expandable valve between November 2016 and December 2021. Patients' baseline demographic variables, medical histories and clinical features, as well as in-hospital major adverse events were obtained from the hospital's electronic records. The study population was divided into two groups as“non-grey zone annulus patients”and“grey zone annulus patients”. The grey zone annulus group was also divided into two subgroups according to the smaller or larger valve selection as“undersizing”and“oversizing”. Echocardiography findings after the procedure such as Paravalvular Leakage (PVL) and residual transvalvular gradient(TVG) were compared. Results: %71,7 (n:119) of these patients had non-grey zone annulus and %28,3 (n:47) had grey zone annulus. In the non-grey zone annulus group; %34,4 (n:41) of these patients had minimal; %14,2 (n:17) had mild and %6,1 (n:7) had mild to moderate PVL; whereas in the grey zone annulus group; %23,4 (n:11) of these patients had minimal; %34 (n:16) had mild; %8,5 (n:4) had mild to moderate and %4,3 (n:2) had moderate PVL. PVL was significantly more frequent in the grey zone annulus group. (p:0,002) After the procedure, in the non-grey zone annulus group maximum TVG was 15,59 (± 6,67) mmHg whereas it was 18,25 (± 7,63) mmHg in the grey zone annulus group. Maximum TVG was significantly higher in the grey zone annulus group. (p:0,028). In patients with grey zone annulus, there were no significant difference between the oversizing versus undersizing groups regarding the TVG and PVL (p> 0,05). Conclusion: In TAVR procedures with balloon expandable valves; when compared with non-grey zone annulus patients; grey zone annulus patients have more frequent PVL and higher TVG after the procedure regardless of the valve type and oversizing or undersizing.