Implementation of a multiband excitation speech coder
Çok banttan uyarımlı ses kodlayıcı gerçekleştirilmesi
- Tez No: 82641
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ÇBU modeli, Perde periyodu hesaplanması, Sesli/Sessiz karan, Spektrum büyüklüğü hesaplanması, Konuşma analiz ve sentezi. iv, MBE Model, Pitch period estimation, Voiced/Unvoiced deciding, Spectral amplitude estimation, Speech analysis-synthesis. in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz ÇOK BANTTAN UYARIMLI SES KODLAYICI GERÇEKLEŞTİRİLMESİ İNEVİ, Mete Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Haziran 1999, 59 sayfe Bu tezde, çok banttan uyarım (ÇBU) modelinin ayrıntıları araştırılmış ve bu modeli temel alan bir konuşma kodlayıcı gerçekleştirilmiştir. ÇBU modelinde konuşma spektrumu frekans aralıklarına bölünür, bu nedenle çok bantlı olarak adlandırılır. Analiz basamağında ÇBU modelinin parametreleri konuşma dalga şeklinden hesaplanır. Bu parametreler konuşmanın temel frekansı yada perde periyodu, her bir frekans aralığı için sesli/sessiz kararlan ve her bir harmonik için spektrum büyüklüklerinden oluşur. Sentez basamağında bu model parametrelerinden sentetik konuşma oluşturulur. Dinleyicilerin düşüncelerine göre konuşma kodlayıcısının ürettiği sentetik konuşma anlaşılır ve doğaldır. MOS ve DRT sonuçlan da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A MULTIBAND EXCITATION SPEECH CODER ÎNEVİ, Mete M.S., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler June 1999, 59 pages In this thesis the details of Multiband Excitation (MBE) model is researched and a speech coder is implemented based on this model. In MBE model, speech spectrum is divided into several frequency bands hence the model is called multiband. In the analysis stage, MBE model parameters are estimated from speech waveform. The parameters consist of the fundamental frequency or pitch period of speech, voiced/unvoiced decisions for each frequency band and spectral amplitudes for each harmonic. In the synthesis stage a synthetic speech is produced from this model parameters. The synthetic speech produced by the speech coder is intelligible and natural according to listeners. MOS and DRT results are also given.