Thermal physical and curing characteristics of GAP based binders
GAP bazlı bağlayıcıların ısıl, fiziksel ve sertleşme özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 82657
  2. Yazar: HÜSNÜ KAŞIKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glisidil Azid Polimer, enerjetik bağlayıcı, kompozit katı yakıt, ısıl belirleme, plastikleştirici, karşıt bağ, viskozite vi
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz GAP BAZLI BAĞLAYICILARIN ISIL, FİZİKSEL VE SERTLEŞME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Kaşıkçı, Hüsnü Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Pro£ Dr. Saim ÖZKAR Ortak Tez Yöneticisi: Prof Dr. Kemal ALYÜRÜK Temmuz 1999, 110 sayfe Bu çalışmanın amacı, enerjik yakıt bağlayıcısı formüle etmek ve bu bağlayıcıların ısıl, fiziksel ve sertleşme özelliklerini belirlemektir. Enerjik polimer olarak Glisidil Azid Polimeri (GAP) kullanılmıştır. Plastikleştirici ve sertleşme katalizörü olarak sırasıyla bis-2,2-dinitropropil asetal/formal karışımı (BDNPA/F) ve dibütütin dilaurat (DBTDL) kullanılmıştır. Hazırlanan örneklerin ısıl davranışları kısmi tarama kalorimetresi (DSC) ve termogravimetrik analiz (TGA) kullanılarak incelenmiştir. Örneklerin sertleşmeleri, Shore A sertlik ölçümleriyle takip edilmiştir. Bağlayıcıların sertleşme süreleri viskozite ölçümleriyle gözlenmiştir.İlk olarak, GAP, Desmodur N-100 (biüret-triizosiyanat) ile sertleştirilmiş ve karşıt bağlanmıştır. Sonra, GAP ve N-100'ü kullanarak, değişen NCO/OH oranlarında bağlayıcılar hazırlanmıştır. Isıl ve fiziksel özelliklerin bulunmasından sonra bunların ışığında bir NCO/OH oram seçilmiştir. Saf GAP' in camsı geçiş sıcaklığına göre GAP' in N-100 ile çapraz bağlanması camsı geçiş sıcaklığı değerini arttırdığı gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, plastikleştiricinin (BDNPA/F) sertleştirilmiş bağlayıcıların ısıl ve fiziksel özelliklerine etkisi üzerine çalışılmıştır. Çalışmanın son aşaması için sabit NCO/OH oram ve sabit plastikleştirici yüzdesi olan bir bağlayıcı seçilmiştir. BDNPA/F kullanarak, sertleştirilmiş GAP'ın Tg değeri yeterli miktarda düşük sıcaklıklara gelmiştir (-45°C). Çalışmanın son kısmında, DBTDL sertleşme katalizörü olarak farklı deıişimlerde kullanılmıştır; oluşan bağlayıcıların ısıl, fiziksel ve sertleşme özellikleri analiz edilmiştir. Sabit NCO/OH oram ve BDNPA/F yüzdesinde, DBTDL, bağlayıcıların pelteleşme zamanlarını düşürmüştür. Bunun aksine, BDNPA/F'nin seyreltici etkisinden dolayı NCO/OH oram ve DBTDL miktarım sabit tutarak, BDNPA/F yüzdesi arttıkça bağlayıcıların pelteleşme zamanı uzamıştır. Yukarıda ele alınan çalışmalardan çıkarılabilecek sonuç bağlamında, bu çalışmada formüle edilmiş GAP, N-100, BDNPA/F ve DBTDL kullanılarak geliştirilmiş olan bağlayıcılar, özellikle roketin sıcaklık çalışma aralığı ve sertleşmemiş yakıtın şekillenme zamanı göze alındığında bağlayıcı özelliklerinin ihtiyaçlarım karşılamaktadır; bu da bağlayıcının gelecekte yakıt formülasyonlarında kullanılabilir hale geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL, PHYSICAL, AND CURING CHARACTERISTICS OF GAP BASED BINDERS Kaşıkçı, Hüsnü M.S., Department of Chemistry Supervisor : Prof Dr. Saim ÖZKAR Co-Supervisor : Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜK July 1999, 110 pages The aim of this study was to formulate an energetic propellant binder and to characterize thermal, physical, and curing properties of these binders. Glycidyl azkle polymer (GAP) was used as an energetic polymer. Bis-2,2-dinitropropyl acetal/formal mixture (BDNPA/F) and dibutyltin dilaurate (DBTDL) were used as pksticizer and curing catalyst, respectively. Thermal behaviors of the prepared samples were interpreted by using differential scanning calorimeter (DSC) and thermal gravimetric analysis (TGA). Curing of the samples was followed by 111measuring Shore A hardness, and curing characteristics of GAP based binders were monitored by viscosity measurements. First of all, GAP was cured and crosslinked with Desmodur N-100 (biuret- triisocyanate). Then by using GAP and N-100, binders were prepared by varying NCO/OH ratios. These binders were tested for thermal and physical properties followed by a selection of a unique NCO/OH ratio in the light of these tests. It was observed that curing of GAP increases glass transition temperature compared to glass transition of uncured GAP. In the second part of the study, the effect of plasticizer (BDNPA/F) on thermal and physical properties of cured binders was studied. A binder having constant NCO/OH ratio and plasticizer percentage was selected for the last part of the study. The glass transition of cured GAP was decreased to sufficiently low temperatures (-45°C). In the last part, DBTDL was used as a curing catalyst at different concentrations and the effect of DBTDL on thermal, physical, and curing characteristics of resultant binders was analyzed. At constant NCO/OH ratio and BDNPA/F percentage, DBTDL decreases gel time of binders. On the contrary, due to the dilution effect of BDNPA/F, gel time of binders becomes longer as the percentage of BDNPA/F increases while keeping NCO/OH ratio and DBTDL concentration as constant. It was concluded from the above studies that some of the GAP/N- 100/BDNPA/F/DBTDL compositions formulated in this study meet the requirements of propellant binders especially when operational temperature limits and casting time of uncured propellant are considered. Therefore, these binders can be used in future propellant formulations. Key Words : Glycidyl Azide Polymer, energetic binder, composite propellant, thermal characterization, plasticizer, catalyst, viscosity IV