Simulation of condenser microphone behavior
Kapasitif mikrofon davranışının simülasyonu
- Tez No: 82666
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kapasitif Mikrofon, Karşılıklık Kalibrasyon, Birincil Standart, Akustik. VI, Condenser Microphones, Reciprocity Calibration, Metrology, Primary Standard, Acoustics IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
öz KAPASITIF MİKROFON DAVRANIŞININ SİMULASYONU Kırbaş, Cafer Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Erkoç Eylül 1999, 58 sayfa Kapasitif mikrofonlar yüksek doğruluklu akustik ölçümler için kullanılan ses dönüştürücülerdir. Hassas olmaları sebebiyle ses basınç birimi standardı kapasitif mikrofonlar üzerinden oluşturulmaktadır. Birincil referans standart olarak Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME)'de ve dünyadaki diğer enstitülerde kapasitif mikrofonlar kullanılmaktadır. Kapasitif mikrofonlar, mikrofon diyaframı ile arka plaka arasında oluşan sığanın değişimi prensibine dayanmaktadır. Kapasitif mikrofon ses alam içinde iken, ses basmcı diyaframın titreşim hareketi yapmasına sebep olur. Diyaframın titreşimisonucu mikrofonun sığası değişir. Bu sığa değişimi mikrofon çıkışında elektrik sinyali (AC gerilim) oluşturur. Oluşan elektrik sinyali, ses basıncının genliği ve frekansı, mikrofonun geometrik ve malzeme özelliklerine bağlı olarak değişir. Bu çalışmada, kapasitif mikrofon için basit fizikî ifadeler kullanılarak matematik model yapıldı. Modelleme sonucu elde edilen ifadenin çeşitli parametrelere göre değişimi incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF CONDENSER MICROPHONE BEHAVIOR Kırbaş, Cafer M.Sc, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Şakir Erkoç September 1999, 58 pages Condenser Microphones are sound transducers used for precision acoustical measurements. Because of high precision and high stability, the primary standard of sound pressure unit has been realized through condenser microphones. They are used as reference standards in National Metrology Institute (UME) and in other metrology institutes in the world. The operational principle of condenser microphone is based on the changes in capacitance formed between diaphragm and back plate. In a sound field, when the sound pressure acts on the diaphragm of the microphone, the 111vibration of the diaphragm results in changes in the microphone capacitance. These changes create electrical signal at the output terminal of the microphone. The output voltage of the microphone depends on the sound signal, the geometry and material properties of the microphone diaphragm. In this study, we have developed a theoretical model for the output signal of the condenser microphone. The application of obtained model for different conditions, e.g. sound pressure, individual microphone parameters has been carried out.